Nove muke za manjinsku Vladu USK: Nakon bh novinara i Regionalna platforma Zapadnog Balkana oštro osudila pritiske na RTV USK

Nakon što je Udruženje bh novinari uputilo javnu kritiku Vladi Unsko-sanskog kantona, osudivši pokušaje smjene direktora RTV USK i pritisak koji se u posljednjih nekoliko mjeseci vrši na menadžment i novinare ove medijske kuće, jučer su se u vezi s ovim problemom oglasili iz Regionalne platforme Zapadnog Balkana koja se bavi zagovaranjem medijskih sloboda i sigurnosti novinara, i koja predstavlja više od 8000 članova u regiji,

Oni su u svom Saopćenju oštro osudili prijetnje i pritiske upućene novinarima i rukovodstvu RTV Unsko-sanskog kantona (RTV USK)

Članovi Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona su već mjesecima prijetili novinarima i urednicima RTV USK dovodeći ih u ponižavajući i nesiguran položaj. Političko rukovodstvo Unsko-sanskog kantona ima namjeru zamijeniti cjelokupno rukovodstvo RTV USK, uključujući i direktora Izeta Mustafića, te imenovati novi Nadzorni odbor prema preferencijama vladajućih stranaka, kao i novog direktora.

Prema izjavi novinarke RTV USK Melite Mujadžić, situacija je dodatno pogoršana prijetnjama koje postaju sve učestalije i nasilne: “Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić prijetio nam je policijskom intervencijom ukoliko direktor Izet Mustafić i rukovodstvo RTV USK ne budu razriješeni do četvrtka, 28. juna.”

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković komentirao je da se radi o “klasičnom primjeru urednika koji trebaju služiti vladajućim političkim strankama. Nažalost, RTV USK nije jedini medij koji se suočava sa takvim pritiscima. Ovo su neprihvatljiva kršenja medijskih sloboda u BiH!”

Udruženje BH novinari registrovalo je ovaj slučaj kao petu prijetnju koja je novinarima upućena od strane političara u prvoj polovini 2018. godine.

Napadi i prijetnje upućene novinarima predstavljaju direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28.06.2018.

Udruženje/udruga BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara