NOVE-STARE MUKE BIHAĆKOG UNIVERZITETA: Iz godine u godinu manji broj studenata

Bihaćki Univerzitet u starim mukama. Iz godine u godinu sve slabiji upis studenata. Odraz je to općeg sivila u kojem se našla BiH, a posebno Krajina, ali i politike koja se poput hobotnice okomotala oko najjače krajiške obrazovne institucije.

Na prvi upisni rok zahtjeve za upis podnijelo je oko 420 srednjoškolaca. Razočarani slabim odzivom, u Upravi Univerziteta smatraju da će na kraju drugog kruga broj studenata upisanih na I ciklus biti identičan onom u prošloj godini.

Prema riječima rektora Univerziteta Fadila Islamovića, i ove godine najveći interes vlada za odsjeke koji su bili popularni i prethodnih godina. Upisi će biti nastavljeni od 16. jula a slobodnih mjesta ima na gotovo svim studijskim programima. 

Siva politička svakodnevnica ubija kvalitet i polako uzima dušu ustanovi za koju se nekada smatralo i držalo da će biti intelektualna kičma Krajine. Sve što se iz toga izrodilo, jesu mega uhljebljavanja koja nisu prestajala niti u godinama ekonomske krize i socijalnih nemira koji su zahvatali kanton, a kojih se ovaj dio BiH nije do danas u potpunosti rješio.

Ljudi koji vode Univerzitet u Bihaću, kao i političari sa jeftinim biografijama i naštelitim diplomama, moraju konačno da shvate ako žele da spase Univerzitet, da politika i lični interes ne smiju biti prisutni na Univerzitetu, jer će mladi sve više da gube interes za upisom na isti.

Zbog čega bi neko studirao u takvoj atmosferi, kad je sad olakšan odlazak na studije van BiH u zemlje poput Austrije, Turske i Amerike.

Gospoda sa Univerziteta moraju shvatiti i spustiti se na zemlju, da oni nisu taj kvalitet kojeg mladi u zadnje vrijeme traže i da ako šta ubrzo ne počnu da mijenjaju dovest će ovu instituciju do gašenja. Ali možda je njima cilj da izdrže još malo do penzije a onda po onoj staroj - nek gori kuća ionako nije moja.