Novi kodeks u školama: Zabranjene farmerke, šminka

Pirsinzi, minđuše u nosu, obrvama ili usnama to je od sada zvanično zabranjeno u osnovnim školama. Nema upadljivog šminkanja na licu i noktima, nošenja uske, kratke i izazovne odjeće po školskim hodnicima.

Zabranjene su visoke potpetice, prljava odjeća, u školu se ne smije dolaziti obnaženog stomaka i grudi. To su nova pravila propisana etičkim kodeksom koja od sad pa ubuduće učenici moraju da poštuju u jednom dijelu BiH.

“Dešava se, pogotovo u ljetnim nekim danima kada je vrućina velika da djevojčice dolaze, učenice, sa majicama na bretelice ili na primjer u sandalama. Dječaci opet u bermudama. Tu im odmah skrenemo pažnju”, Blanka Janjanin, osnovna škola Radoje Domanović u Osječanima.

Slična pravila važe i za nastavnike. U školu moraju da dolaze poštujući tačno određen modni stil. Odzvonilo je kratkim i kožnim pantalonama, pa čak i farmerkama što je iznenadilo mnoge. Na pitanje da li će se, ako bude morao, odreći farmerki Jugoslav Spasojević, nastavnik u osnovnoj školi Miloš Dujić iz Čelinca kaže:

“Heh, to je sad malo pitanje, jer farmerke svakodnevno svi nosimo. Ne vidim razloga da muškarac ne može nositi farmerke ako su uredne čiste”.

Učiteljicu Veru zatekli smo u trenerci i patikama. To je samo dok traje raspust. Zna se, kaže u školi nosi suknje, košulje i sakoe.

“Evo pošto je proljetni raspust pa i mi prosvjetni radnici smo našli za pravo da se ovako sportski obučemo, jer smo krenuli u šetnju. Nadam se da nam niko neće zamjeriti jer i mi smo ljudi kao i svi drugi”, rekla je Vera Milošević, učiteljica iz Trebinja.

Košulje, bluze i majice bez rukava odlaze u prošlost. Nastavnički modni detalj više ne smije da bude pretijesna i odjeća sa dubokim dekolteom. Nedopustiva su neprimjerena obilježja i poruke na majicama.

Ako ste nastavnik, na časove ne smijete dolaziti u papučama ili japankama. Bez obzira na to koliko je vruće moraćete se odreći čak i patika.

U tekstu piše da nepoštovanje etičkog kodeksa predstavlja povredu radne obaveze i dužnosti. Ipak nije preciziran način kontrole. Nastavnici kažu: “Biće kao i svaki put do sad.” Oni će kontrolisati učenike, direktor njih ili će po potrebi jedni drugima u zbornici biti modna policija.