Novi Mercedes-Benz Citan: velika ponuda u segmentu malih kombija

13
Kompaktne spoljne dimenzije, zajedno sa izdašnim prostorom i velikom nosivošću, otvara širok spektar primjena za novi Mercedes-Benz Citan, posebno u operacijama dostave i pružanja usluga u gradu.

Dostupan je u Furgon i Tourer varijanti. Klizna vrata sa širokim otvaranjem na lijevoj i desnoj strani vozila, kao i prag sa niskim opterećenjem, opciono omogućava udoban pristup unutrašnjosti i lagan utovar. Unutra će putnici uživati u udobnim sjedištima Citan Tourer-a. Pored visoke funkcionalnosti i varijabilnosti, vozilo pruža sveobuhvatnu sigurnosnu opremu i visok nivo udobnosti u vožnji.

Dizajn novog Mercedes-Benz Citana odlikuje se uravnoteženim proporcijama i senzualnim dizajnom površine. Snažni bokovi i upečatljivi blatobrani točkova naglašavaju snagu i privlačnost ali i predstavljaju neobične stilske elemente za mali kombi. “Na prvi pogled, novi Citan je jasno uočljiv kao član porodice Mercedes-Benz. Jasni oblici sa svedenim linijama i moćnim površinama čine našu filozofiju senzualne čistoće”, objašnjava Gorden Wagener, glavni direktor dizajna u Daimler Grupi.

Posebno privlačan aspekt u unutrašnjosti je energičan, horizontalan oblik instrument table. Mercedes-Benz dizajneri tražili su inspiraciju za punu, obilno zakrivljenu instrument tablu u profilu krila aviona. Odlučujući apekt ovdje je bilo stalno, horizontalno pozicioniranje. Element sa dizajnom uskog krila proteže se po unutrašnjosti i stvara osjećaj dodatnog prostora. Sama instrument tabla je izrezana iz ovoga. Njen oblik podsjeća na erodirani kamen. Dok prostor između oblika erodiranog kamena i krila stvara praktičan dio za brz pristup važnim stvarima.

Samed_photo

Citan kombinuje kompaktne spoljne dimenzije (dužina: 4498 mm) sa izdašnom količinom prostora. Zahvaljujući brojnim različitim verzijama i praktičnim detaljima opreme, nudi mnoštvo različitih mogućnosti upotrebe i pogodan utovar. Citan će biti predstavljen na tržištu kao Panel Ven (Furgon) i Tourer. Kasnije će biti još varijanti sa dugim međuosovinskim rastojanjem, kao i Mixto verzija. Ali, čak i u varijanti sa kratkim međuosovinskim rastojanjem (2716 mm), Citan nudi mnogo više prostora u poređenju sa prethodnim modelom – na primjer, na kombiju, dužina prtljažnog prostora je 3,05 metara (sa fleksibilnim pregradnim zidom).

Klizna vrata su praktična karakteristika, posebno na uskim parking mjestima. Novi Citan je dostupan sa najviše dvoja klizna vrata. Ona nude širok otvor sa obje strane vozila dimenzija 615 milimetara. Visina otvora prtljažnika je 1059 milimetara (obje brojke predstavljaju slobodan prostor). I pozadi, prtljažni prostor je lako dostupan: prag za utovar kod Furgon varijante se nalazi na visini od 59 cm. U međuvremenu, dva dijela zadnjih vrata mogu se blokirati pod uglom od 90 stepeni i čak se mogu pomijerati sa 180 stepeni prema bočnim stranama vozila. Vrata su asimetrična, pri čemu su lijeva vrata viša i moraju se prvo otvoriti. Opciono, kombi se može naručiti i sa zadnjim vratima sa grijanim prozorima i brisačem vjetrobrana. Na zahtjev, dostupna sa i vrata prtljažnika koja podjednako sadrže ova dva elementa opreme.

Tourer varijanta već standardno dolazi sa zadnjim vratima sa prozorom. Alternativno, dostupan je sa zatvorenim zadnjim vratima. Zadnja klupa se može preklopiti u odnosu 1/3 do 2/3. Raznovrsni skladišni prostor i pregrade olakšavaju svakodnevnu upotrebu Citana.

Osim fiksnog pregradnog zida (dostupan sa i bez prozora) između vozačke kabine i prtljažnog prostora, Citan Furgon je također dostupan sa sklopivom varijantom. Ova opcija se već pokazala vrijednom u prethodnom modelu i od tada je dodatno optimizovana. Ako je potrebno transportovati dugačke predmete, ova rešetka sa suvozačeve strane može se okrenuti za 90 stepeni, prije nego što se preklopi u pravcu vozačevog sjedišta i zaključa. Suvozačevo sjedište se može preklopiti kako bi se stvorila ravna površina. Rešetka za zaštitu od opterećenja izgrađena je od čelika i služi za zaštitu vozača i suvozača od tereta.

Moderni i ekonomični motori

Prilikom lansiranja na tržište, paletu motora novog Citana čine tri dizel i dva benzinska modela. Ono što im je zajedničko je odlična vozna sposobnost čak i u niskom opsegu obrtaja i ekonomične vrijednosti potrošnje. Za još bolje ubrzanje, na primjer, pri preticanju, verzija dizel motora od 86 kW dostupna za Furgon verziju ima funkciju nadjačavanja/povećanja obrtnog momenta. Može se dostići do 89 kW snage i 295 Nm obrtnog momenta.

Pogonski agregati ispunjavaju norme Euro 6d emisije. Svi motori su kombinovati sa ECO start/stop funkcijom. Pored šestostepenog manuelnog mjenjača, najmoćniji dizel i benzinski modeli dostupni su i sa sedmostepenim mjenjačem sa dvostrukom kvačilom (DCT).

Samed_photo

Električni eCitan će biti predstavljen već u drugoj polovini 2022. godine. Ova potpuno električna varijanta modela Citan proširiće portfolio komercijalnih vozila na električni pogon, zajedno sa eVitom i eSprinterom. Očekuje se da će domet biti oko 285 km u skladu sa WLTP metodologijom. Imajući ovo na umu, to odgovara potrebama komercijalnih korisnika koji često koriste ovo vozilo za kurirske i dostavne službe u centru grada. Na stanicama za brzo punjenje očekuje se da će bateriji trebati 40 minuta da se napuni od 10 do 80 posto. Velika prednost: što se tiče dimenzija prtljažnog prostora, nosivosti i dostupnosti opreme, kupci ne moraju da prave ustupke u odnosu na vozilo opremljeno konvencionalnim motorom. Čak će i kuka za prikolicu biti dostupna za eCitan.