Novi migranti na Vučjak pristižu svakodnevno

Na području Unsko-sansko kantona trenutno boravi oko 5.600 registriranih migranata, a samo tokom ovog vikenda u ovaj dio BiH stiglo je oko 300 novih migranata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sve to dodatno komplicira ionako složen problem migrantske krize koja, čini se, ponovo izmiče kontroli lokalnim institucijama koje same bez pomoći države neće moći još dugo izdržati.

U improvizovanom kampu Vučjak koji se nalazi nadomak granice sa Republikom Hrvatskom, migranti svakodnevno dolaze, ali i odlaze, jer se, prema riječima Selama Midžića iz Crvenog križa Bihać, radi o nekoj vrsti protočnog kampa.

“Ovdje ljudi odlaze i dolaze, tako da negdje oko 700 do 750 migranata boravi u ovom kampu. Danas smo imali dolazak 100 migranata jer je policija počela aktivno da radi na uklanjanju migranata iz centra grada. Svaki povratak migranata je u grad Bihać, Biru ili na Vučjak. To je teško pratiti kada je brojno stanje u pitanju. Imate i velik broj migranata koji su se ulogorili na Plješavici (planina iznad Bihaća ) ali činjenica je da se broj migranata povećava”, kaže Midžić.

Volonteri Crvenog križa trenutno rade na pripremi restoran sale gdje će migranti moći da ručaju, na kompletnom čišćenju kampa i uređenja u smilu bacanja otpada i smeća. Nedostatak zvanične ambulante za medicinsku pomoć još uvijek predstavlja veliki problem. Trenutno te usluge migrantima besplatno nude volonteri koji su se sami ogranizovali među kojima i mladi ljekar iz Slovenije. 

Ova klinika je na neki način ilegalna i sve lijekove nabavljamo zahvaljujući donacijama koje Dirk Planert iz Njemačke koji ovdje s nama radi i pomaže migrante, uspije da dobije. Ovdje sam došao sa mojom djevojom koja radi u jednoj ambulanti u Njemačkoj, i sve radimo na volonterskoj bazi sa vlastitom opremom. Imamo migranata sa ozlijedema nastalim u pokušaju prelaska granice, imamo i onih sa urinarnim infekcijama”, kaže mladi ljekar iz Slovenije. 

Abas iz Pakistana prije dva dana je pokušao da pređe hrvatsku granicu i tom prilikom je zadobio fizičke ozlijede u predjelu ruke. Prema njegovim riječima to mu je uradila hrvatska policija koja mu je, tvrdi, oduzela i lične stvari poput torbe i telefona, prenosi Anadolu Agency.

Mene je uhvatila hrvatska policija i pretukla me. Uzeli su mi stvari i nemam sada ništa osim ovog kampa ovdje“, kaže Abas.