Novi pokušaj spajanja Tuzle i Sarajeva: Izgradnja magistralne ceste Tuzla - Kladanj

U organizaciji Vlade TK-a prezentiran je projekat izgradnje dionice puta od Šićkog Broda do Đurđevika, koji će biti dio nove magistrale Tuzla - Kladanj

Izgradnja magistralne ceste koja će povezivati Tuzlu i Kladanj trebala bi početi već od sredine naredne godine. Ovo je najavljeno na jučerašnjoj prezentaciji projekta izgradnje dionice od petlje Šićki Brod u Tuzli do Đurđevika u Živinicama, koja bi prema procjenama trebala koštati oko 40 miliona KM.

Novac su, prema riječima premijera TK-a Denijala Tulumovića, domaćina jučerašnje prezentacije, već osigurale Ceste FBiH.

- Od Vlade FBiH je već osigurano 40 miliona KM, to je završeno, nije tek obećanje, dok bi se ostatak od oko 80 miliona KM trebao osigurati kroz kreditna sredstva Evropske banke za razvoj. U tom slučaju, ne bi bio zadužen Kanton, nego bi se krediti vraćali iz sredstava koja se već prikupljaju po osnovu akciza na gorivo. Spajanje Kladnja i Sarajeva trebali bi raditi Kanton Sarajevo i Ceste FBiH, kazao je Tulumović.

Prezentirana dionica bi u potpunosti zaobišla Živinice, čime bi se izbjegla dionica koja prolazi tačno kroz ovaj grad i predstavlja jednu od najprometnijih cesta u entitetu. Prema procjenama, nova cesta bi putovanje prema Sarajevu skratila za više od sat.

- Sadašnja dionica je jedna od najprometnijih na magistralnim putevima FBiH. Cilj nam je da novom cestom osiguramo prosječnu brzinu kretanja od 60 do 80 kilometara na sat, te smanjimo vrijeme putovanja prema Sarajevu i povećamo stepen sigurnosti učesnika u saobraćaju, istakao je direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić.

Iako se radi o projektu koji bi sasvim sigurno razbio saobraćajnu blokadu ovog kantona sa centralnom Bosnom, njegova prezentacija je jučer dočekana s dozom rezerve, pogotovo zbog činjenice da se o povezivanju Tuzle sa Sarajevom, ali i Orašjem, govori duže od 15 godina i to uglavnom u sklopu predizbornih kampanja. Ostaje da se vidi da li će, kao i ranije najavljivani projekti brzih cesta Tuzla - Orašje i Tuzla - Žepče, i ovaj ostati poslužiti za glasove.