Novi popis stanovništva bit će elektronski

Vijeću ministara BiH upućen je poziv da formira interresornu grupu kako bi se počelo s pripremama za novi popis stanovništva BiH, a, kako saznajemo, u odnosu na onaj iz 2013. godine, bit će i određenih promjena.

Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, potvrdio je ovu informaciju za „Avaz“, ali je istakao da o formiranju Vijeća ministara ovisi kada bi popis mogao i biti održan.

 Koliko će koštati

- Vijeću ministara 27. februara ove godine uputili smo informaciju o popisu stanovništva. Bilo je određenih primjedbi, traženo je da je dopunimo mišljenjem nekih državnih institucija, što smo učinili. Mišljene su dali Ured za zakonodavstvo, ministarstva finansija i pravde. Prije desetak dana dopunjenu informaciju ponovo smo im uputili na razmatranje. S obzirom na to da sjednica nema, nemamo informacija šta se dešava s tim – kazao je Fatić.

Na pitanje kada bi popis mogao biti održan, s obzirom na to da se govorilo o 2021. godini, on kaže da to još nije moguće reći.

- Teško je reći kada će se s poslom krenuti s obzirom na sadašnju situaciju. Vijeće ministara BiH prvo treba donijeti zaključak, formirati interresornu radnu grupu, pa tek onda utvrditi godinu kada će biti popis. Ne znam otkud da će biti 2021., jer sada je teško pričati koje će godine biti i koliko će to koštati. Tek kada Vijeće ministara donese zaključak, moći ćemo konkretno govoriti o svim ovim stvarima – kaže Fatić.

 Evropski standardi

On ističe da će biti nekoliko stvari po kojima će se novi popis razlikovati od onoga iz 2013. godine. Osim određenih proceduralnih, glavna je novina način prikupljanja podataka.

- Više se prikupljanje podataka na terenu neće raditi na papiru, nego na tabletima, a informacije će se odmah slati. To znači da će se elektronski vršiti – kaže Fatić.

On ističe da će sve biti provedeno u skladu s evropskim standardima i strukom.

- Smatram da tu ne bi trebalo biti nikakvih problema ako poštujemo pravila i principe EU i zakona – ističe Fatić.

Popisivat će se i  poljoprivredna gazdinstva  

Fatić ja za „Avaz“ potvrdio i da je u toku priprema informacije o popisu poljoprivrednih gazdinstava.

- Popis poljoprivrede jedna je od najbitnijih aktivnosti u državi zbog kandidatskog statusa u EU. Bez popisa poljoprivrede teško je dati procjene i analize koliko se šta proizvodi, koliko imamo obradivog zemljišta, kakav je njegov kvalitet, koja je vrsta proizvodnje, a teško da ćemo dobiti i fondove EU ako nema tačnih i pouzdanih podataka. Pripremamo informaciju na koji način treba izvršiti popis poljoprivrede. Ona je spremna i čeka. Iz RS smatraju da o popisu poljoprivrede treba odlučivati novo Vijeće ministara BiH - kaže Fatić.