Novi prijedog mjera u FBiH: Šta će biti sa policijskim satom?

krizni štab
Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva danas razmatra epidemiološku situaciju u FBiH

 

Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH na današnjem sastanku razmatrat će epidemiološku situaciju i dati prijedloge mjera za ovaj entitet.


- Odluku ćemo donijeti spram epidemiološke situacije koju analiziraju epidemiolozi iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Vjerovatno će biti priče i o trajanju ograničenja kretanja, ali spram parametara, broja oboljelih, umrlih, pacijenata na respiratoru, težine kliničkih slika, odlučit ćemo šta dalje, objašnjava nam dr. Amila Bećirović, predsjednica Ljekarske komore FBiH i članica Kriznog štaba FMZ-a.

Ističe da je epidemiološka situacija i dalje loša, te da je zabilježen veliki broj smrtnih slučajeva.
- Sve zavisi od epidemiološke situacije i rezultata analiza kakve ćemo dobiti, da li je bilo poboljšanja. U svakom slučaju, situacija je i dalje loša, puno je umrlih, oboljelih pacijenata sa teškom kliničkom slikom. I prošli put smo raspravljali o pomjeranju vremenskog okvira ograničenog kretanja i spram poprilično loše situacije Krizni štab je dao prijedlog. Konkretno, Ljekarska komora FBiH je glasala protiv skraćivanja ograničenog kretanja, a sve u interesu zdravlja. Znam da je period ramazana, ali s obzirom na to da ne preporučujemo okupljanja, doktori su donijeli takvu odluku da bi se ljudi što manje sastajali, s ciljem ne bi li se situacija smirila do masovne imunizacije i boljeg epidemiološkog stanja, ističe dr. Bećirović.


Prema posljednjim izvještajima, u FBiH je registrovan 151 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2, a prijavljeno je 15 smrtnih slučajeva. U Brčko distriktu registrovano je sedam novih slučajeva zaraze, a preminule su tri osobe.