Novi skandal s maskama: Maske vrijedne milijardu eura idu u spalionicu?

.

Njemačku tresu brojne afere vezane za nabavku maski i testova na koronavirus, ali i ostalih stvari koje se dovode u vezu s pandemijom koronavirusa. No, novi skandal koji trese Njemačku mogao bi uistinu izazvati i političke potrese u toj zemlji.

Prema pisanju njemačkog Spiegela, Ministarstvo zdravstva nabavilo je prošle godine neupotrebljive maske iz Kine koje će morati uništiti. To se pokušalo sakriti od javnosti.

Ministarstvo zdravstva nabavilo stotine milijuna maski iz Kine koje su se navodno kasnije pokazale neupotrebljivim. Dio nabavljenih maski u Njemačkoj dobile su dozvole na brzinu, bez valjanog testiranja, ali su uglavnom ostale u skladištima. Maske su pokušavali umjesto u redovnoj upotrebi podijeliti korisnicima socijalne pomoći, osobama s invaliditetom i beskućnicima.

Sada se izgledno čini da će iste te maske proglasiti nacionalnom pričuvom, pričekati da im kroz četiri godine istekne rok upotrebe te ih potom – spaliti. Spiegel piše da će milijardu eura završiti u smeću te da je Spahn u problemu.

Njemački ministar zdravstva već je opterećen brojnim aferama, a čini se da oporba ‘nanjušila krv’ te da bi Spahn nakon ove afere uistinu možda mogao i otići. Spahn već trpi velike pritiske javnosti, a prve reakcije na gore navedenu aferu izuzetno su oštre. Maria Klein-Smeinke, zastupnica Zelenih, stvar je nazvala “neoprostivom”.