Novi slučajevi koronavirusa zabilježeni u svakom dijelu BiH: Brojke i dalje strašno visoke

.
U BiH je u posljednja 24 sata registrovano 654 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u istom periodu testirana su 2823 laboratorijska uzorka

U BiH se nastavlja trend visokih brojki novih slučajeva zaraženih, ali u posljednja 24 sata je ipak na nivou FBiH, zabilježeno nešto manje novozaraženih. Drugim riječima, u BiH je u posljednja 24 sata registrovano 654 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u istom periodu testirana su 2823 laboratorijska uzorka. U poređenju s jučerašnjim danom kada su registrovana 884 slučaja zaraze, današnja brojka je relativno manja, s tim da je i broj testiranja značajno manji, drugim riječima jučer je testirano skoro četiri hiljade uzoraka (3.971) u poređenju s današnjih 2823.

 

Broj prijavljenih smrtnih slučajeva je skoro konstantan, pa je u posljednja 24 sata u BiH prijavljeno 30 smrtnih slučajeva, dok je jučer bilo 29 preminulih.

 

FEDERACIJA BIH

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 1 731 uzoraka, od čega je 286 pozitivan na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Posavskom.

 

Do sada su testirana ukupno 857 815 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 151 138 osoba.

U protekla 24h u Federaciji BiH preminulo je 11 osoba i to iz Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, dok su 2 smrtna ishoda prijavljena retroaktivno.

 

Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5 978.

 

REPUBLIKA SRPSKA

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 satа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 912 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а kоrоnаvirus (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 349 оsоbа.

BRČKO DISTRIKT

U Brčko distriktu u posljednja 24 sata testiralo se 180 građana dok je koronavirus pronađen kod njih 19. 

 

Nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.