Novi slučajevi zaraze u BiH, raste broj i u Srbiji i Hrvatskoj

dastdgas
Ukupno 39 osoba zaraženo korona virusom (COVID-19) u Bosni i Hercegovini. U našoj zemlji proglašeno je stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom ovog virusa.

19:20 "Za one povratnike iz inostranstva koji prekrše mjeru samoizolacije i kreću se suprotno mjerama, Ministarstvo pravde je obezbijedilo tri objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu koji će služiti za smještaj lica do daljeg. Ukoliko ih u kontroli uhvatimo, oni će biti u ovim objektima. Ako takvo lice zarazi druga lica i naruši im zdravlje može mu se izreći kazna od jedne od osam godina, ako zarazi lice i dođe do smrti, onda je kazna od dvije do 12 godina zatvora", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

18:50 "Potpuno prirodno i normalno je da vas je strah. Imate kategorije ljudi koji su nešto skloniji strahu koji po prirodi svog stanja imaju sklonost ka strepnji da će se desiti nešto strašno. Oni u ovakvoj situaciji imaju osjećaj da su uplašeni zbog virusa, a ne zbog svoje bolesti. Ovdje imamo prijetnju u vidu korona virusa i potpuno je prirodno da vas je strah", pojasnio je psiholog Dženan Skelić za N1.

18:43 U Hrvatskoj je korona virusom ukupno zaraženo 87 ljudi. Od četvrtka je na snazi odluka kojom se zatvaraju sve trgovine osim prehrambenih i ljekarni, zatvaraju se ugostiteljski objekti i otkazuju javna okupljanja i sportski događaji.

18:35 U Italiji u posljednja 24 sata od korona virusa umrlo 475 osoba, ukupno 2.978, javila je Anadolija.

18:25 Situacija sa pandemijom u Evropi nepromijenjena. Najteže je u Italiji, ali je u stopu prati Španija. Gošća Dana uživo bila je ambasadorica Bosne i Hercegovine u Španiji, Danka Savić. Više možete pročitati na ovom linku.

18:15 Danas sam bio u kontaktu sa direktorima kantonalnih uprava za inspekcijske poslove. Dobijamo informacije da nije bilo problema u provođenju mjera, kazao je za N1 Anis Ajdinović, direktor FUZIP-a.

Ajdinović je kazao da se provode propisane mjere.

18:10 U Srbiji je do 18 sati danas registrovano još šest slučajeva korona virusa, čime je broj potvrđenih slučajeva COVID-19 porastao na ukupno 89.

18:01 Zavod za informatiku i statistiku i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u saradnji sa GDi Sarajevo je uspostavio web-aplikaciju za praćenje prisutnosti korona virusa na području kantona.

17:58 Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo kazao je kako je u dan ili dva riješeno mnogo pitanja po pitanju prevencije širenja korona virusa, te da su proširene naredbe institucija.

17:55 Međunarodna organizacija rada procijenjuje da bi epidemija korona virusa mogla da pokrene svjetsku ekonomsku krizu i dovede do gubitka posla 25 miliona zaposlenih.

17:40 Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović ranije danas izvršio je testiranje na korona virus. Urađeni test pokazao je negativan nalaz, saopšteno je iz HDZ BiH.