Novi udarac žrtvama: Isplivale slike ‘Nobelovca’ Petera Handkea iz Srebrenice nedugo poslije genocida 1995. godine (FOTO)

Početkom devedesetih godina Peter Handke, austrijski književnik je objavio "Rastanak sanjara od izgubljene zemlje", gdje žali zbog raspada Jugoslavije.

Rat je onda počeo i završio se, a Handke je 1996. objavio esej Zimsko putovanje na Dunav, Savu, Moravu i Drinu: Pravda za Srbiju, u kojem kritikuje zapadne medije.

Nekoliko godina kasnije kritikovao je NATO bombardovanje Jugoslavije, a 2006. je govorio na Miloševićevoj sahrani.

„Svijet, takozvani svijet, zna sve o Jugoslaviji i Srbiji. Svijet, takozvani svijet, zna sve o Slobodanu Miloševiću. Takozvani svijet zna sve o istini...

„Ja ne znam istinu. Ali gledam. Slušam. Osjećam. Sjećam se. Zato sam danas ovdje, blizu Jugoslavije, blizu Srbije, blizu Slobodana Miloševića", rekao je tada. Prije nekoliko dana je dobio Nobelovu nagradu za književnost što izazvalo lavinu nezadovoljstva iz BiH i regiona, ali i zgrozilo brojne ugledne ličnosti širom svijeta.

Slike, nastale u Srebrenici nedugo nakon genocida iz 1995. godine posebno su bolno saznanje i još više bacaju ljagu na Komitet za dodjelu Nobelove nagrade i njihov izbor.

Image