Novim programom bit će zaposleno još 75 doktora

Otkako je preuzeo dužnost ministra zdravstva, dr. Bahrudin Hadžiefendić je inicirao zapošljavanje mladih doktora medicine i stomatologije. Riječ je o jedinstvenom projektu u FBiH koji implementiraju Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja TK.

- U prethodnoj godini kroz ovaj program zaposleno je 137 doktora medicine i stomatologije, a novim programom u 2019. godini planiramo je zapošljavanje još 75 mladih zdravstvenih radnika - kaže ministar Hadžiefendić.

 Usvajanje rebalansa

Već na prvoj narednoj sjednici Skupštine TK mogao bi se usvojiti rebalans budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja. Nakon toga odmah će se krenuti s realizacijom programa zapošljavanja koje podržavaju sve javne zdravstvene ustanove na području TK, ali i one koje su u rukama privatnika.

Image

- U budžetu ZZO TK ostvaren je suficit od oko 15 miliona KM i time je stvorena mogućnost nastavka projekta zapošljavanja doktora medicine i stomatologije u ovoj godini. Od tih sredstava planirana su i druge aktivnosti i mjere čiji je cilj bolja zdravstvena usluga građanima Tuzlanskog kantona - navodi Hadžiefendić.

 Nabavka opreme

Mjera koja se u 2019. godini treba realizirati je i nabavka odnosno pomoć pri nabavci opreme za sve javne zdravstvene ustanove na području TK koje će biti definirane kroz stavove Ministarstva zdravstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja i Vlade TK u narednom periodu. Treća stvar jeste povećanje iznosa za liječenje djece s područja TK koje svoje zdravstvene usluge moraju tražiti van teritorija BiH.

Veći prihodi 

Tokom 2018. godine u TK je oko 420.000 građana bilo zdravstveno osigurano. Taj obuhvat zdravstvenom zaštitom predstavlja 94 posto ukupnog broja stanovništva u Kantonu, a prosjek u Federaciji BiH je 87 posto. ZZO ostvario je u protekloj godini prihode od oko 246 miliona KM, što je više za oko šest miliona u odnosu na finansijski plan, navedeno je u izvještaju koji je prihvatila Vlada TK na posljednjoj sjednici.