Novinar CIN-a dobitnik međunarodne nagrade

Nino Bilajac je dobitnik nagrade za najboljeg mladog novinara za 2017. godinu

Novinar Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Nino Bilajac dobitnik je novinarske nagrade koju dodjeljuje organizacija „South East Europe Media Organisation“ (SEEMO). Bilajac je proglašen najboljim mladim novinarom u 2017. godini.

Dodjela nagrada bit će upriličena na međunarodnoj konferenciji 15. novembra u Tirani u Albaniji. Uz novinara CIN-a nagradu za najboljeg profesionalnog novinara dobile su kolege iz Srbije Dragana Pećo i Stevan Dojčinović iz Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK). Ákos Keller-Alánt, novinar iz Mađarske, dobio je Specijalno priznanje, a žiri je odlučio da istim priznanjem podsjeti i na rad slovačkog istraživačkog novinara Jána Kuciaka koji je ubijen početkom godine. I crnogorska novinarka Olivera Lakić, koja je ranjena u maju ove godine, primit će zahvalnicu za svoj rad.

O prijavama iz devet zemalja odlučivao je međunarodni žiri koji su činili novinari i urednici iz šest evropskih zemalja.

Bilajac je tokom 2017. godine istraživao nezakonitosti u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Istraživačka priča, videoprilog te politički strip „Lažni smještaj za dodatnu zaradu“, na kojima je Bilajac radio sa kolegicom Jelenom Jevtić, otkrivaju kako su delegati Doma naroda Parlamenta FBiH lažno prijavljivali smještaj u Sarajevu.

Delegati koji žive u mjestima udaljenim preko 70 kilometara od Sarajeva imaju pravo na mjesečnu naknadu od 800 KM za stanarinu, odvojeni život i prevoz vikendom kući. Bilajac i Jevtić su otkrili da pojedini delegati ugovaraju najniže kirije kako bi im ostalo što više novca od naknada. U velikom broju stanova plaćenih za delegate ustvari žive drugi ljudi: stanodavci i njihove porodice, djeca delegata ili drugi podstanari.

Neposredno nakon ove priče Bilajac je objavio priču o savjetnicima predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Lidije Bradare. Od osam savjetnika Bradara je njih pet nezakonito zaposlila.

Ove dvije priče izazvale su veliku pažnju javnosti, ali i pravosudnih organa. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je potvrdilo da je na osnovu njih otvorilo predmet dok je Federalna uprava policije zatražila od Parlamenta dokumentaciju o delegatima i savjetnicima.

Krajem 2017. godine Bilajac je otkrio još jednu nepravilnost u Federalnom parlamentu i napisao priču o putnim nalozima sa netačnim podacima kojima je dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić pravdao svoje dolaske iz Livna u Sarajevo.

On je od ove institucije naplaćivao gorivo i dnevnice, upisujući u putne naloge lažne podatke. Tokom dvije godine u naloge je upisivao dva registarska broja automobila od kojih barem jedan nije bio u njegovom vlasništvu. On je koristio službeni automobil Stranke demokratske akcije Livna.

Istraživanje je pokazalo da je Tufekčić u 2015. i 2016. godini u Domu naroda imao zakazane obaveze tokom 89 dana, a podnio je skoro duplo više putnih naloga. Za taj period je od Doma naroda naplatio najmanje 28.000 maraka na osnovu 164 putna naloga.

Nedugo poslije sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH Izmir Hadžiavdić je protiv Tufekčića podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo.