Novinar RTRS-a podržao kolegu s Tanjuga zbog negiranja genocida: Smatra da ga je Komšić ucjenjivao

asd
BiH je nazvao protektoratom

Novinar Radio televizije Republike Srpske (RTRS) Branimir Đuričić, protiv kojeg je Ćamil Duraković podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici, podržao je novinara Tanjuga Marka Ivasa u njegovim stavovima iznesenim tokom intervjua sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, a koji se odnose na negiranje presude Međunarodnog suda da je u Srebrenici počinjen genocid.

Đuričić je na Twitteru napisao da podržava srbijanskog novinara Tanjuga, Marka Ivasa poručivši da im niko ne može oduzeti slobodu govora.

U svom komentaru osvrnuo se i na krivičnu prijavu koju je podnio Institut za genocid Kanada (IGK), koji su u saopćenju umjesto Marka Ivasa, napisali da su podnijeli krivičnu prijavu protiv Marka Trošića, a koji je bio snimatelj intervjua sa Komšićem.

Đuričić je naveo kako IGK ne razlikuje voditelja od snimatelja te da je dužnost usprotiviti se takvom nametnutom zakonu.

- Podrška kolegi Marku Ivasu. Niko nam ne može oduzeti slobodu govora, ponajmanje protektorat BiH. Ivas nije vrijeđao žrtve, a usprotiviti se nametnutom zakonu, Komšićevom ucjenjivanju i logici NVO koja ne razlikuje voditelja od snimatelja dužnost je slobodoljubivih osoba - napisao je Đuričić.

Podsjećamo, Ivas je tokom intervjua sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem rekao kako on smatra da se u Srebrenici "desio strašan zločin, a ne genocid". Komšić je nakon toga prekinuo intervju i napustio prostoriju uz riječi da će Ivas "intervju morati uraditi s nekim drugim" te mu poručio da "uživa u Sarajevu".