Novinarka Guardiana oduševljena Sarajevom: Budućnost s dostojanstvom

Hayley Long, novinarka Guardiana bila je u posjeti glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Oduševila se Sarajevom i podijelila svoja iskustva boravka u njemu. Long navodi da je odmah imala pomiješane emocije čim je kročila u grad, izdvaja taksistu koji je s osmijehom dočekao na aerodromu i odvezao u njen hotel na Baščaršiji.

Podsjeća na činjenicu da se sami spomen Sarajeva obično veže za rat i tragediju, no napominje i da sve ide u pozitivnom smjeru te da je grad izvanredan i otporan.Primijetila je i da je turizam u usponu što je nimalo ne čudi.

Naravno da je spomenula fascinantne planine koje okružuju glavni grad BiH, brojne prirodne ljepote Sarajeva, a nije mogla zaobići ni spomen naše sjajne Trebevićke žičare. Navela je i cijenu karte vožnje žičarom, kao i da vrijedi jer je vidjela pogled koji se teško može usporediti s nekim drugim zbog brojnih minareta džamija, romanesknih tornjeva katoličkih crkvi, kao i neobičnih tornjeva pravoslavnih crkvi.

Sve je Long fasciniralo i zaključuje da je upravo tada zaključila da Sarajevo zaista jeste mjesto gdje se susreću istok i zapad.

Kontrast je oštar – piše u članku – ma jednoj strani ljudi sjede i piju pivo dok se na drugoj strani uopće se ne toči alkohol. Spominje i srce Baščaršije – Sebilj koji naziva„golublji trg“, kao i sladoled od prodavača na ulici. Očito je da je fascinirana cijenom jer spominje da jedna kugla košta malo manje od jedne funte. Kad smo kod „slatkog“, spominje i raznovrsne kolače u Starom Gradu. 

Novinarka piše da se u gradu primijete tragovi rata, piše i o spomeniku u Velikom parku koji obilježava stradavanje 1.500 djece tokom opsade grada Sarajeva, te da je sve to jako tužno. No i da grad gleda u budućnost sa dostojanstvom, neumoljivim duhom i nadom.

„Ako želite otkriti nešto zaista izvanredno, onda krenite prema Sarajevu“, piše Long za kraj.