Novinarka i urednica Štefica Galić dobila zaštitu njemačkog Bundestaga

MOSTAR, (Patria) - Novinarka i urednica portala Tačno.net iz Mostara Štefica Galić dobila je zaštitu Parlamenta Njemačke (Bundestag), u okviru programa 'Parlamentarci štite parlamentarce'.

Galić je zaštitu dobila nakon prijedloga koji je Bundestagu uputio Manuel Sarazzin iz njemačke stranke Zelenih, prenosi Novinska agencija Patria.

„Hvala svima koji su uključeni u nastojanju zaštiti me i podržati u radu i vjerovanju da možemo izgraditi bolje i pravednije društvo“, izjavila je Galić.

Ova novinarka i dobitnica nagrade za slobodu govora ‘Johan Philipp Palm’ često je na meti ekstremista zbog njenih antifašističkih stavova, dok je često pod pritiskom i lokalnih političkih elita u Mostaru u kojem živi, jer ne pravi kompromis između pravde i bosanskohercegovačkog društva koje je opterećeno korupcijom, nacionalnim podjelama i siromaštvom.

„Kada cjelokupno moje životno angažovanje i rad prepozna neko vani, zaista puno mi znači i ima istinsku vrijednost“, poručila je Galić.

Zaštita Bundestaga Štefici Galić je uručena u Historijskom muzeju u Sarajevu u ponedjeljak navečer u sklopu obilježavanja 20 godina djelovanja regionalnog ureda za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Sjevernu Makedoniju Fondacije Heinrich Böll.

Izvor: