Novinarstvo u godini opasnog življenja: rame uz rame sa profesijama koje su u službi građana

vxfv
- U vrijeme pandemije koronavirusa, posao medijskih radnika iziskuje dodatnu hrabrost.

 

Uz medicinske radnike, policajce i mnoge druge, ne smijemo zaboraviti da su i novinari na prvoj liniji odbrane protiv koronavirusa. Bez njihovog odgovornog i pravovremenog izvještavanja građani bi bili uskraćeni za bitne informacije, poruke i upozorenja. Pored izloženosti riziku od obolijevanja, mnoge medijske kuće suočavaju se i s padom prihoda I lošim finansijskim poslovanjem. Tim povodom je u Sarajevu je, u organizaciji Udruženja novinara BiH i Asocijacije elektronskih medija u BiH, organizirana online diskusija pod nazivom “Mediji i posljedice pandemije Covid-19: Ko će zaštititi slobodno novinarstvo i medijski pluralizam u BiH?”...
 

O medijskim radnicima i težini njihovog posla rijetko ko govori i piše. Zbog prirode posla koji podrazumijeva odlazak na teren i komunikaciju s različitim sagovornicima, od ostalih, mnogo više smo izloženi aktuelnoj zarazi koronavirusom.

Izvještavamo odlazeći u bolnice, intervjuišemo ljekare, bolničare, političare, migrante, građane. Pandemija nam je dodatko otežala posao, jer smo teško dolazili do informacija i sagovornika. Kako bismo realizirali novinarsku ideju, koristili smo sve vrste modernih tehnologija, a svoje materijalne i tehničke kapacitete, stavili smo u službu građana. Sa strahom koji vješto prikrivamo, na prvoj smo liniji odbrane, rame uz rame sa policijskim službenicima, zdravstvenim radnicima o drugima.

Priču sa prve novinarske linije donosimo u večerašnjem izdanju TV Dnevnika u 19,00 sati...