Novo hapšenje u Njemačkoj: Dva Bosanca prevozili 95 granata

Nakon što je njemačka policija u februaru ove godine uhapsila dvojicu bh. državljana od 17 i 28 godina, u čijem vozilu su pronašli 95 granata, četiri automatske puške, osam poluautomatskih pištolja i drugo oružje, uhapšena su još dva muškarca porijeklom iz BiH.

Kako piše Bild, protiv 24-godišnjaka i 28-godišnjaka podignuta je optužnica i njima će se suditi zajedno s ranije uhapšenima.

Optuženi su da su kao članovi organizirane kriminalne grupe u Mercedesu sakrili oružje koje su prevezli preko Češke u Njemačku. Krijumčarili su ratno oružje koje su prodavali na teritoriji Njemačke, prenosi Hayat.ba.

“Tužilaštvo u Dresdenu pretpostavlja da su optuženi željeli ostvariti zaradu od prekograničnog prijevoza i profitabilnom preprodajom oružja, od čega su živjeli”, rekao je glavni tužilac Jurgen Schmidt.

U istrazi učestvuju i državno tužilaštvo Njemačke te Federalni ured kriminalističke policije, jer se sumnja da je u ovoj grupi bilo još članova.

Bosanci će ostati u pritvoru do početka suđenja. Kako su pisali njemački mediji, ranije su uhapšeni Dino S. i Emil A. Automobil je bio potpuno preuređen kako bi mogli sakriti oružje. Ali, njih dvojica su bili samo vozači koji su preuzeli već spremno vozilo.

Dva Bosanca koja su nedavno uhapšena sumnjiče se da su organizatori ovog unosnog biznisa.

Do hapšenja i podizanja optužnice došlo je zbog pogrešnog parkiranja vozila. Kada su policajci prišli, odlučili su pretresti vozilo jer su im Dino i Emil izgledali sumnjivo. Prvobitno su pronašli samo 18 granata, a nakon što su otkrili da je unutrašnjost Mercedesa potpuno preuređena, odlučili su ga rastvoriti. Tada su otkrili i ostalo oružje.