Novoosnovano društvo DVD „Jezerski“ u posjeti načelniku Arminu Halitoviću

Prošle sedmice je na inicijativu grupe mještana u Jezerskom održana osnivačka skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Jezerski“.

Izabrano je radno predsjedništvo, usvojeni osnivački akt, statut i poslovnik, a imenovani su i organi društva. Preostala je još registracija kod nadležnog Ministarstva pravosuđa i uprave USK. Prije toga članovi su posjetili načelnika Općine Bosanska Krupa kako bi razgovarali o radu, planovima, eventualnoj podršci organa uprave, prvenstveno u obezbjeđenju prostorija gdje će biti smješteni.

Procjenom ugroženosti od požara i Planom zaštite od požara Općine Bosanska Krupa predviđeno je da na području mjesnih zajednica Jezerski, Mahmić Selo, Pištaline, Perna i Ljusina djeluje najmanje jedna dobrovoljna vatrogasna jedinica. Potrebe su prepoznali mještani i pokrenuli inicijativu za njeno osnivanje. Podršku su dobili od lokalnih vlasti, Profesionalne vatrogasne jedinice Bosanska Krupa, kao i već formiranih dobrovoljnih društava „Bosanska Krupa“ i „Otoka“.

„Raduje me zaista što su se mještani sami okupili i što ćemo i u ovom dijelu lokalne zajednice imati vatrogasno društvo jer je to ipak neka garancija za sigurnost ljudi i njihove imovine. Podršku će sigurno imati, troškove osnivanja i osnovne troškove rada preuzet će Općina, a obezbijedit ćemo i prostor. To je ono što možemo u ovom trenutku. Nešto opreme su dobili od DVD Bosanska Krupa, nešto ćemo nabaviti. Nadam se da ćemo uskoro zajednički iznaći i rješenje za vozilo jer je bez njega teško, gotovo nemoguće djelovati“, kaže načelnik Halitović.

U posljednjih 10 godina Općina Bosanska Krupa je u vatrogasnu mehanizaciju i opremu uložila oko 500 hiljada KM, a broj profesionalnih vatrogasaca sa 6 povećala na 12, što dovoljno govori o namjeri da se unapređuju ove strukture i povećava stepen sigurnosti prvenstveno od požara, a onda i ostalih neželjenih situacija i okolnosti.

Dobrovoljci kažu da su nakon sastanka sa načelnikom Arminom Halitovićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Elvirom Mehić još ohrabreniji i odlučniji, da nisu sumnjali u podršku i da će prvom prilikom koja im se ukaže i stavi u zadatak opravdati svoje postojanje.  

U cilju što bržeg ustrojstva i organiziranja dobrovoljne vatrogasne jedinice dogovorene su i aktivnosti na pokretanju obuke 21 kandidata za sticanje zvanja „dobrovoljni vatrogasac“. Obuku će provoditi DVD Bosanska Krupa koje je ovlašteno od strane Kantonalne uprave civilne zaštite USK