Od sutra “nulta tolerancija” prema onima koji ne plaćaju struju

Primjena mjera će, kako navode, biti sveobuhvatna i dosljedna, a izuzetak mogu predstavljati isključivo kupci u izrazito teškim socijalnim uslovima

Preduzeće “Elektrokrajina” Banjaluka od sutra će početi sa sistemskom primjenom “nulte tolerancije” prema svim dužnicima.

Restriktivne mjere će se prvenstveno primjenjivati prema kupcima kojima je u proteklom periodu omogućeno plaćanje u ratama po osnovu zaključenih reprograma i nagodbi putem medijacije, kupcima protiv kojih postoje izvršne sudske presude ili sa kojima su sklopljena sudska i vansudska poravnanja”, saopšteno je ranije iz “Elektrokrajine”.

Primjena mjera će, kako navode, biti sveobuhvatna i dosljedna, a izuzetak mogu predstavljati isključivo kupci u izrazito teškim socijalnim uslovima, čiji će zahtjevi biti pojedinačno razmatrani.

Upozoravamo da će svi kupci, koji nakon isključenja budu podnosili zahtjeve za ponovno priključenje na mrežu, prethodno morati da izmire sve dospjele obaveze za električnu energiju i platiti naknadu za ponovno priključenje”, upozorili su iz “Elektrokrajine”.

Iz “Elektrokrajine” najavljuju da će, u saradnji sa policijom i Tužilaštvom, pojačati kontrole na otkrivanju krađe električne energije, za šta su propisane oštre kazne od novčanih, pa do zatvorskih od šest mjeseci do osam godina.

Prema evidencijama ove firme 95 odsto kupaca električne energije uredno i redovno izmiruje svoje obaveze, što je posebno karakteristično za penzionere, dok je kod pet odsto evidentno neplaćanje ili kašnjenje u plaćanju u dužem vremenskom periodu, kako prenosi Fokus.ba.