O mogućem potpunom zatvaranju u USK?

Epidemiolog
Zabilježena su 43 nova slučaja zaraze koronavirusom u poslijednja 24 sata.

 

Bilo je 29 pozitivnih uzoraka od 55 poslanih na KCUS dok je u Kantonalnoj bolnici u Bihaću bilo 9 pozitivnih od 16 uzoraka, a 5 pozitivnih je utvrđeno testiranjem u Poliklinici Muminović

Iz Bihaća ja najviše novozaraženih i to 13, iz Cazina 11 osoba, Velike Kladuše pet, iz Sanskog Mosta i Bužima po četiri osobe, s područja općine Ključ su tri novozaražena slučaja, u Bosanskom Petrovcu dva i u Bosanskoj Krupi jedan.

U Kantonalnoj bolnici u Bihaću, na infektivnom odjelu, smještena su 63 pacijenta, od toga 59 pozitivnih, četvero čeka rezultate i osam pacijenata na respiratoru.

Zarina Mulabdić, glavni epidemiolog USK kada se govori o nepopularnom lockdownu, kaže da sve ovisi o građanima. Govorila je i o tome kako je opet došlo do povećanja broja novozaraženih što govori o nepredvidivosti virusa, a da lockdown nije popularna odluka, ali ponovo sve ovisi o ponašanju građana. Ukoliko se građani budu ponašali odgovorno i poštovali preporuke Kriznog štaba onda neće biti potrebno uvoditi lockdown jer broj novozaraženih neće biti zabrinjavajući.