O ovome svi šute: Mračna strana rada u Njemačkoj

Home

O ovome svi šute: Mračna strana rada u Njemačkoj


Brojni radnici sa ovih prostora koji u Njemačkoj rade u građevinarstvu, bilo da su došli samostalno ili su ih uputile njihove kompanije iz neke od balkanskih zemaljja, žale se na uvjete rada ili neisplaćene plaće - javlja DW.
 
- Radio sam u Düsseldorfu otprilike tri mjeseca, krajem prošle godine, poslala nas naša firma iz Zagreba", prepričava Miljenko Delija, stolar i radnik na raznim drugim poslovima u graditeljstvu.

No danas je nažalost prinuđen zatražiti pomoć novootvorenog Savjetovališta za upućene radnike, pri centrali Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

- Oko 39 hiljada kuna još mi nije isplaćeno za taj rad, a dužni su i mojim kolegama, bilo nas je ukupno petorica. Još uvijek pokušavamo doći do svog novca, ali dosad nas nitko nije uzimao u obzir - kaže on, piše DW.

Upućeni ili detaširani radnici sa prostora Balkana su oni koje na privremeni rad u inostranstvo šalje njihovo poduzeće iz matične zemlje. Ali negdje u tom transferu često nestanu i radn(ičk)a prava koja nema ko zaštititi – čak i imovina, odnosno zarada angažiranih radnika.
 
Naši nisu baš ni znali kako to ide, niti su previše vodili računa. Nijemci su zatim počeli muljati s cijenama satnica, sve su prihvatali i svašta obećavali. Treći mjesec smo radili po 14 sati dnevno, nedjeljom također, pa su nam najavili i božićnice i druge nagrade, ali na kraju nije plaćeno ništa od toga.

I ove godine su sindikati u Njemačkoj za 1. maj zahtijevali sigurna radna mjesta i fer plaće.


 
Dvostruka mjerila

- Radili smo na dva gradilišta, suha gradnja–knauf, interijeri. Velika zgrada je bila, na pet katova. Podizvođač preko kojeg smo sudjelovali u tome zove se Stollenwerk. Na početku smo dobili nešto novca i potpisali da nismo plaćeni ispod minimalca. Sad ne možemo dobiti ni kopije tih izjava da bismo lakše pravnim putem došli do svojih prava. A ni naša firma nam nije dala ugovore za rad vani - nabraja ovaj građevinac - zaključuje DW.

 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 25/05/2017 - 21:29

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top