Obalska straža SAD zaplijenila drogu vrijednu rekordnih 1,4 milijarde dolara

asd
Vlasti su saopćile da je ova količina zaplijenjene droge više nego dvostruko veća od one koju su američke vlasti zaplijenile u 2020. godini

Obalska straža Sjedinjenih američkih država objavila je u četvrtak da je tokom nekoliko operacija na Floridi zaplijenila impresivne količine kokaina i kanabisa vrijedne približno 1,4 milijarde dolara.

- Ovo je najveći istovar ilegalnih droga u historiji obalske straže - izjavio je komandant Stiven Polin na konferenciji za medije u Port Everglejdsu, 45 kilometara sjeverno od Majamija, i precizirao da je u pitanju oko 27 tona kokaina i gotovo 650 kilograma kanabisa.

- Ove zaplijene sprovelo je nekoliko jedinica obalske straže uz pomoć kanadske mornarice, i uz vazdušnu podršku pogranične policije SAD - rekao je kapetan Tod Vans.

- Ove posade i njihovi napori nanijeli su veliki udarac u borbi protiv kriminalnih mreža i njihovog destabilizujućeg uticaja, čega smo svedoci u Srednjoj Americi i na južnoj granici naše nacije - dodao je on.

Vlasti su saopćile da je ova količina zaplijenjene droge više nego dvostruko veća od one koju su američke vlasti zaplijenile u 2020. godini.