Obama smatra pogrešnom Trumpovu odluku

Stalno omalovažavanje nuklearnog sporazuma riskira ugrožavanje kredibiliteta SAD-a i stavlja nas u sukob s vodećim svjetskim silama, upozorio je bivši predsjednik SAD-a.

Bivši američki predsjednik Barack Obama pogrešnom smatra odluku svog nasljednika na dužnosti Donalda Trumpa, koji je odlučio povući SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, prenosi Anadolija.

Objašnjavajući zašto Trumpovu odluku smatra pogrešnom, on je ukazao kako Iran poštuje nuklearni sporazum.

"Stalno omalovažavanje sporazuma koji je naša država potpisala riskira ugrožavanje kredibiliteta SAD-a i stavlja nas u sukob s vodećim svjetskim silama", upozorio je Obama.

Naglasio je da će bez tog sporazuma SAD možda morati birati između Irana naoružanog nuklearnim oružjem i još jednog rata na Bliskom istoku.

"Sporazum s Iranom ostaje model onoga što diplomacija može postići, uključujući i pitanje Sjeverne Koreje", kazao je Obama.

Trump najavio sankcije Iranu

Obamina administracija prisustvovala je postizanju sporazuma 2015. godine, kojim su Iranu ukinute sankcije u zamjenu za obustavljanje razvoja nuklearnog programa.

Trump je u utorak priopćio da se SAD povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom, napominjući da će ponovo uvesti sankcije Iranu, koje su suspendirane prije tri godine.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Američke Države, Francuska, Kina, Rusija, Velika Britanija i Njemačka) ograničava iranski program obogaćivanja uranija, kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja.

Zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, od kojih je većina ukinuta početkom 2016. godine.