Obavijest JKUP ”Komunalije” povodom najavljenih protesta na Radića mostu zbog pasa lutalica

.

Nastavno na najavljene proteste na Radića mostu za 7. mart tekuće godine, od strane mještana MZ Bosanska Bojna, na čelu sa predsjednikom MZ Fikretom Šabićem, zbog nerješavanja problema pasa lutalica obavještavamo javnost o slijedećem:

U prvom redu izražavamo žaljenje što pojedinici koriste naše preduzeće kao kariku u političkoj kampanji i radi informisanja javnosti ističemo da je riječ o političkom  aktivisti SDA stranke gdin Fikretu Šabiću koji zbog ličnih interesa manipuliše sa mještanima MZ Bosanska Bojna.

JKUP „Komunalije“ d.o.o. obavlja poslove zbrinjavanja životinja u skloništu za životinje na području općine Velika Kladuša u skladu sa odredbama Odluke o osnivanju i organizaciji skloništa za životinje na području općine Velika Kladuša, te važećim odredbama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja (Službeni glasnik BiH, broj: 25/09) i Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati skloništa za životinje („Službeni glasnik BiH“, broj: 27/10).

Po evidenciji prisutnih pasa, a u skladu sa Pravilnikom o osnivanju i uvjetima koje moraju ispunjavati skloništa za životinje („Službeni glasnik BiH“, broj: 27/10) Privremeno sklonište za napuštene životinje u Velikoj Kladuši popunilo je dopuštene kapacitete dozvoljenog broja zbrinutih životinja kada je u pitanju adekvatan prostor, te osigurana površina u zatvorenom i otvorenom prostoru. Napominjemo, da je JKUP „Komunalije“ d.o.o. odgovorno samo za pse u Privremenom skloništu za životinje na području općine Velika Kladuša.

S obzirom  na aktivnosti udomljavanja pasa u zemlje evropske unije s ciljem rješavanja ovog problema, svjedoci smo da svakim danom raste broj pasa lutalica na području naše općine, kako zbog tendencije nekontrolisanog razmnožavanja tako zbog organiziranog dovoza pasa lutalica sa drugih općina našeg Kantona. Do uklanjanja svih pasa lutalica sa cijelog područja naše općine doći ćemo jedino uvođenjem obavezne registracije, sterilizacije i kastracije napuštenih pasa te saradnjom i preuzimanjem propisanih obaveza za sve nadležne institucije. U proteklom periodu, JP ,,Veterinarska stanica Velika Kladuša“  kastrirala je preko 850 životinja. Apelujemo, na sve građane da prijave policijskoj stanici Velika Kladuša, sva fizička i pravna lica koja vrše ilegalan prijevoz i dovoz pasa na područje općine Velika Kladuša.

Također, ovom prilikom ističemo iako nije usvojen Program ZKP-a da i dalje intenzivno obavljamo usluge higijeničarske službe

Kao najveći nosioci tereta ovog problema, JKUP „Komunalije“ d.o.o. Velika Kladuša nema ništa protiv najavljenih protesta, ali osuđujemo što za iste Fikret Šabić zloupotrebljava svoju funkciju, kao predsjednik MZ Bosanska Bojna u političkom procesu usmjerenom protiv našeg preduzeća.

Općina Velika Kladuša je jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja se uhvatila u koštac rješavanja problema pasa lutalica, što i potvrđuje činjenica da se  privremeno sklonište za životinje u Velikoj Kladuši nalazi na listi privremenih skloništa za udomljavanje životinja u zemlje evropske unije.

Iz razloga što je ovaj problem na području naše općine i šire, evidentan još od 2009. godine, postavljamo javno pitanje, zašto ovakve i slične aktivnosti nije predsjednik MZ Bosanska Bojna sprovodio ranijih godina (npr: 2017., 2019., 2021. godine)?