Obezbijeđeno kurbansko meso za 8.000 korisnika

kurban
Merhamet završava akciju pomoću koje uvijek skupi meso kojim svakodnevno hrani korisnike u 30 svojih kuhinja širom BiH, a velikim brojem donacija iznenađena je i tetka Zilha

 

Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet uspješno je provelo i ovogodišnju akciju “Kurban”, koja traje do nedjelje, 2. augusta. Zahvaljujući ovoj akciji, već godinama se obezbjeđuje meso na godišnjem nivou za 8.000 korisnika koje Merhamet svakodnevno hrani u 30 svojih kuhinja i punktova širom BiH.

Pomoć izbjeglicama

- Zahvaljujući ovoj akciji, Merhamet obezbijedi meso za čitavu godinu, da korisnici imaju kvalitetne obroke, kazao je za Oslobođenje Ruždija Adžović iz Merhameta.
I ove godine se, kao i prethodnih, nabavljaju domaći kurbani od bh. poljoprivrednih proizvođača i povratnika. Na taj način se potpomažu i bh. poljoprivredni proizvođači, povratnici i ostale ugrožene kategorije.

Na adresu sarajevske Narodne kuhinje Stari Grad stiglo je i 20-ak gajbi paradajza

Adžović podsjeća na to da je posljednjih šest godina Merhamet imao i akciju za sirijske izbjeglice, u kojoj su građani donirali sredstva za nabavku kurbana. To meso se direktno iz Australije vozilo do izbjegličkih kampova u Turskoj, na granici sa Sirijom.
“Ranijih šest godina Merhamet je 700 tona mesa, zahvaljujući građanima BiH koji nam godinama ukazuju povjerenje, odvukao na lice mjesta za sirijske izbjeglice. Imamo praksu da lično učestvujemo u ispraćanju donacija do krajnjih odrednica. Ove godine smo, prvi put, organizovali i klanje kurbana u Meki, što će nam vjerovatno biti praksa i ubuduće. To meso će biti za siromašnije muslimane u zemljama Afrike i Azije, kaže Adžović.

Adžović kaže da je Merhamet tokom pandemije pomogao velikom broju ljudi, koji su im svakodnevno javljali da su ostali bez posla

Cijena za domaći kurban iznosi 350 KM, a za kurban iz Meke i Australije 270 KM.
Adžović pojašnjava da Merhamet tokom čitave godine pomaže i migrantima u BiH. Njihova kuhinja u Tuzli, koja je ujedno i najveća i ima 2.400 korisnika, pripremala je hranu za migrante, pružaju pomoć u sredstvima za higijenu, a obezbjeđivali su im i po dva obroka dnevno. Isti slučaj je i s Merhametom u Bihaću.
Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha iz Narodne kuhinje Stari Grad u Sarajevu, kaže nam da su s obzirom na trenutnu situaciju sa pandemijom koronavirusa, ugodno iznenađeni donacijama koje su dobili.

Ugodno iznenađeni

“Iako je otežano kretanje i pojedini su ostali bez posla i plata, mi smo iznenađeni. Evo, u ovom momentu dok razgovaramo pred kuhinjom je kombi i doniraju nam jaja, mlijeko... Preko najava, u mesarama je uplaćeno oko 120 kurbana, bila je i velika količina uplata direktno u kuhinju, a ima i ponuda od ljudi koji će kurbane klati kod kuće... Ono što je važno jeste da se meso ne skladišti na duže, na dva do tri mjeseca kao što je to bio slučaj do sada, već ćemo korisnicima dijeliti kurbane. Ispred kuhinje smo napravili zebre, kako bi se ispoštovala preporučena fizička distanca između korisnika koji dođu po kurban, ali i onih koji dolaze, inače, po obroke”, kaže tetka Zilha.
Korisnici kuhinje su u četvrtak dobili bajramluke u vidu paketa - hljeb po osobi, paradajz, feta-sir, hurme, po kilogram šećera....
- Interesantno je da se mi nigdje nismo oglašavali, građani su samoinicijativno donosili. Šta bi bilo da smo se još i oglasili, dodala je tetka Zilha.
Najtežim slučajevima u općinama Stari Grad, Novo Sarajevo i Centar podijeljeno je i po 100 bajramskih paketa.