Ljutočka dolino nikad ne zaboravi: Obilazak logora Ripač, Račić i Kamenica

Više od 250 nevinih žrtava i preko 5.000 protjeranih i raseljenih Bošnjaka, jeste zločin koji se nikad ne smije zaboraviti i koji će biti trajna opomena da se više nikad ne ponovi

U okviru manifestacije „Ljutočka dolino nikad ne zaboravi“ danas će biti upriličen obilazak logora Ripač, Račić i Kamenica (kod Drvara) kao i obilazak mjesta stradanja na mostu Loskun, prenosi RTVUSK.

Podsječamo Ljutočani su jedni od prvih, koji su pokrenuli aktivnosti sjećanja i obilježavanja stradanja i progona. Prva manifestacija "Ljutočka dolino nikad ne zaboravi" organizirana je 1997. godine. I ove godine po 23-i put stanovnici Ljutočke doline obilježavaju i sjećaju se agresije na BiH i progona sa svojih ognjišta.

Organizatori manifestacije ističu da je cilj obilježavati i od zaborava sačuvati sjećanje na stravične zločine nad Bošnjacima ovog kraja, jer više od  250 nevinih žrtava i preko 5.000 protjeranih i raseljenih Bošnjaka, jeste zločin koji se nikad ne smije zaboraviti i koji će biti trajna opomena da se više nikad ne ponovi.