Obilježava se neslužbeni svjetski dan marihuane: Znate li koja priča se krije iza termina 420?

fas
Danas je neslužbeni praznik za sve ljude koji konzumiraju marihuanu i zalažu se za njenu legalizaciju. Znate li koja priča se krije iza termina 420?

Naime, vjeruje se da je 420 nastao 1970-ih godina zahvaljujući petorici srednjoškolaca: Steveu Capperu, Daveu Reddixu, Jeffreyju Noelu, Larryju Schwartzu i Marku Gravichu.

Oni su te 1971., dok su bili učenici srednje škole San Rafael u Kaliforniji, osmislili tajni znak pomoću kojeg su jedan drugog obavještavali da će kasnije okupiti kako bi pušili marihuanu.

Govorili su "420" dok su prolazili školskim hodnicima, a to je, logično, značilo da će se sastati u 16:20 i "opustiti" uz kanabis.

"Niko nije znao o čemu pričamo. Roditelji i nastavnici nisu imali pojma", kazao je Capper za Huffington Post.

Reddix je dodao da se nisu željeli družiti s popularnim fudbalerima iz škole i da su "pronašli" vlastitu zanimaciju.

Podsjećamo, konzumiranje marihuane je još uvijek ilegalno u mnogim dijelovima svijeta. Mnogi organizuju zabave povodom 20. aprila, ali i protestuju zato što smatraju da marihuana nije droga i da se treba slobodno koristiti.

Isto tako, brojni aktivisti, uključujući one u Bosni i Hercegovini, bore se za legalizaciju ulja kanabisa u medicinske svrhe.

Države u kojima je (djelimično) dozvoljeno posjedovanje marihuane za ličnu upotrebu su: Australija (samo na teritoriji Canberre), Kanada, Sjedinjene Američke Države (legalizovana je ili je u procesu legalizovanja u 18 država) i Urugvaju.

Neke od zemalja u kojima je dozvoljeno koristiti na recept su: Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Austrija, Belgija, Grčka, Švicarska...