Obilježavanje 18. decembra Međunarodnog dana migranata u svijetlu kampa Lipa

Međunarodni dan migranata
Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2000. godine proglasila je 18. decembar Međunarodnim danom migranata.

 

Obilježavanjem ovog dana želimo podsjetiti da poštivanje ljudskih prava mora uvijek biti ispred provedbe zaštite granica i viznog režima.

Ljudska prava, nisu stvar milosrđa, ni nagrada za poštovanje propisa o imigraciji, već su neotuđivo pravo svakog čoveka.

Međutim, kada se obilježavanje ovog dana uzme u obzir u okolnostima svega onog što građani Unsko-sanskog kantona prolaze od početka migrantske krize pa do danas, teško je govoriti u duhu razumnih granica.

Teret migrantske krize je pao na leđa jednog kantona, posebno nakon dešavanja u vezi prihvatnog migrantskog kampa Lipa koji se može raspustiti svakog trenutka, a time se uveliko i prijeti i to u hladnim zimskim danima, što bi značilo da bi migrant bili prepušteni sami sebi i vjerovatno bi brzo bili u gradskim zonama Bihaća u pokušaju da pronađu sklonište. Nije potrebno ni spominjati epidemiološke uslove i situaciju.

Podsjetimo, kamp Lipa je aktiviran u aprilu ove godine, a prijeti mu zatvaranje samo par mjeseci nakon otvaranja. Bitno je napomenuti da se sve to dešava kada odlazi dosadašnji šef Međunarodne organizacije za migracije (IOM).