Obilježavanje Bajrama ratne 1994. godine u Cazinu (FOTO)

Cazin
CAZIN

Cijeli Ramazan ratne 1994. godine je pratila agresorska ofanziva na teritoriju Okruga Bihać i zaštićenu zonu Bihać. U namjeri da se domogne desne obale Une, srpski agresor je neprekidno granatirao položaje 5. korpusa iz svih vrsta artiljerijskih orudja, a nakon artiljerijske vatre pokušavao je izvršiti tenkovsko-pješadijske napade.

Zbog neuspjeha na grmuško-srbljanskom i grabeškom platou, četnici nisu štedjeli civilno stanovništvo Bihaća i Cazina, razarajući haubičkim, topovskim i minobacačkim projektilima stambene objekte i industrijske kapacitete.

U noći izmedju 9. i 10. marta srpski agresor je izvršio stravično granatiranje užeg i šireg područja Bihaća i Cazina. Tenkovima, višecjevnim bacačima raketa, haubicama 155 mm i minobacačima cijelu noć su razarani stambeni i privredni objekti a prilikom granatiranja povrijedjeno je na desetine civila.

Granatiranje Bihaća obnovoljeno je i u ranim jutarnjim satima. Od šest sati ujutro, pa sve do 12 sati, na uže gradsko podrtučje palo je preko stotinu projektila. Vandalizam srpskog agresora ogledao se u činjenici da je napad na civilno stanovništvo Okruga Bihać izvedeno u 27. ramazanskoj noći.

Veliki muslimanski blagdana Bajram dostojanstveno je obilježen u svim jedinicima 5. korpusa Armije R BiH, a naročito na grmuško-srbljanskom i grabeškom platou, gdje su borci 5. korpusa čvrsto držali dostignute položaje. Iz većeg broja džemata borcima na prvim linijama odbrane gradjani su odnijeli bajramski ručak. Prigodne bajramske manifestacije održane su u mnogim vojničkim kolektivima, dok je u jednom broju mjesnih zajednica organizirano više zajedničkih manifestacija.

Centralna manifestacija je održana u Cazinu, na kojoj su prisustvovali prestavnici 5. korpusa, političkog i vjerskog života Okruga Bihać.

Priredio: Nijazija Maslak, muzejski savjetnik