Obilježavanje Dana bijelih traka: Sjećanje na nevino ubijene Prijedorčane

U znak sjećanja na stradanje 3.176 građana Prijedora i okoline, danas se u tom gradu te brojnim drugim gradovima u BiH, ali i širom svijeta obilježava "Dan bijelih traka".

U znak sjećanja na stradanje 3.176 građana Prijedora i okoline, danas se u tom gradu te brojnim drugim gradovima u BiH, ali i širom svijeta obilježava "Dan bijelih traka".

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

- Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice - glasio je poziv na radiju.

Mnogi Prijedorčani koji su ga čuli prije tačno 25 godina, pronađeni su u oktobru 2013. godine na području Tomašice, u najvećoj masovnoj grobnici u BiH.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida pozvalo je sve institucije i ustanove da danas na prozorima ili vozilima istaknu bijele čaršafe u znak solidarnosti s Prijedorčanima koji su 1992. godine morali nositi bijele trake na svojim rukavima i označavati svoja domaćinstva.

- Cilj inicijative 'Zajedno protiv negiranja' je da 31. maja 2018. budemo glas i podrška onima koji nisu više s nama, a posebno 102 ubijena djeteta Prijedora i više od 3.000 ubijenih civila za koje prijedorska vlast do danas osporava izgradnju spomen-obilježja. Najmanje što možemo uraditi je ne dozvoliti da nevine žrtve padnu u zaborav i negiranje počinjenih zločina - poručuj iz ovog udruženja.

Prema zvaničnim informacijama iz udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno 3.173 civila, dok je 31.000 ljudi bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora. Istraživačko dokumentacijski centar iz Sarajeva navodi da je od 1991. do 1995. u direktnim vojnim akcijama ubijeno ili nestalo 5.209 građana Prijedora, od toga 4.093 Bošnjaka, 898 Srba te 182 Hrvata.

Izvor: