OBILJEŽAVANJE MASAKRA NA ALIPAŠINOM POLJU U SARAJEVU

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, u periodu od 1992. do 1995. godine, agresorske snage su počinile nekoliko masakra nad lokalnim stanovništvom, na cijeloj teritoriji naše zemlje.

Prilikom činjenja  zločina, agresori nisu gledali ko je žrtva, niti su birali lokaciju koju napadaju. Napadali su civile, djecu, žene, starce, te su bombardovali, palili i rušili vjerske i zdravstvene objekte.

U nekim gradovima, počinjeno je nekoliko masakra. Na današnji dan se prisjećamo jednog od masakra na Alipašinom Polju u Sarajevu. "Masakri na Alipašinom Polju" je naziv za nekoliko masakra počinjenih od strane srpske vojske (VRS i JNA) tokom opsade Sarajeva.

Prvi masakr na Alipašinom Polju desio se 30. augusta 1992. godine,  na Trgu solidarnosti do broja 14, kada je granata ispaljena sa srpskih položaja ubila jedanaest civila ,dok ih je 53 teže i lakše ranjeno. Na današnji dan poginuli su: Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj, Edin Uzunović i dvije neidentificirane osobe. 

Na tom kobnom mjestu, prije 26 godina, oko 12 sati sa neprijateljskih položaja iz pravca Nedžarića ispaljena je minobacačka granata kalibra 120mm, koja je pala među skupinu građana. Ovaj masakr nije bio jedini u kojem su stradali sugrađani na Alipašinu Polju. Podsjećamo, u novembru '93.godine stradala je učiteljica je njeni učenici na Trgu ZAVNOBiH-a, a godinu dana kasnije, u januaru, ubijena su djeca na sankanju u Bosanskoj ulici.  

Masakri nad nedužnim civilima nikada se ne smiju zaboraviti niti ponoviti! 

 

Za cazin.net – A.Žunić