Obilježavanje Nove 1439. hidžretske godine u Maljevcu (FOTO)

Home

Obilježavanje Nove 1439. hidžretske godine u Maljevcu (FOTO)


Medžlis Islamske zajednice Karlovac organizirao je 30. rujna 2017. obilježavanje Nove 1439. hidžretske godine u Maljevcu ispred mesdžida.

MALJEVAC1


Taj dan je ujedno i Dan ašure, 10. muharrem 1439. hidžretske godine. Program su nazočili džematlije iz sva tri džemata (Maljevac, Bogovolja i Karlovac) kao i susjedi pripadnici drugih konfesija i nacionalnosti. 


Hidžra je preseljenje muslimana (seoba) iz Mekke u Medinu 622. godine koja je uzeta za početak računanja muslimanskog kalendara.

Muslimani su izbjegli iz Mekke, a dočekali su ih i spasili prijatelji u Medini s kojima su se pobratimili. Ujedno su evocirana sjećanja na 1991. godinu kada je preko 20 000 Hrvata (Cetingrad, Slunj, Vojnić, Rakovica, Saborsko, Plaški, Plitvička Jezera) činilo hidžru i spasili se u bošnjačkim domovima krajiških općina Cazin, Velika Kladuša i Bihać u Bosni i Hercegovini.

MALJEVAC 3

U to vrijeme bio je blokiran teritorij do Karlovca. Udomljavanjem svojih prekograničnih susjeda spriječena je velika tragedija koja je spremana ovom kraju. Tim činom spašavanja, a inspirirani upravo Poslanikovim hidžrom, muslimani (Bošnjaci) su bili pomagači (ensarije) dok su katolici (Hrvati) bili prognani (muhadžiri).

Hidžra iz 622. godine i hidžra 1991. godine je po mnogo čemu slična te se ovaj događaj ne smije nikada zaboraviti. Stoga su ovi događaje obilježeni 30. rujna 2017. godine kao središnji događaj u Medžlisu Islamske zajednice Karlovac upravo u Maljevcu koji je na samoj granici s BiH

MALJEVAC

Novogodišnju hidžretsku poruku uputio je Admir ef. Muhić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac. Tu su bili i predstavnici jedinica lokalne samouprave, ravnatelji obrazovnih ustanova te predstavnici drugih vjerskih zajednica i osobe iz javnog života.

MALJEVAC2

Učenicima koji pohađaju islamski vjeronauk u školama i mektebima podijeljeni su novogodišnji paketići, a počasšćeni su i svi prisutni. 

MALJEVAC5

Gosti na obilježavanju Nove 1439. hidžretske godine bili su;


- Župan SMŽ Ivo Žinić
- Zamjenica župana Karlovačke županije Dr. Vesna Hajsan Dolinar
- Gradonačelnik Slunja Jure Katić
- Načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić i zamjenik Ivica Kireta
- Pomoćnik gradonačelnika Grada Cazina Jusuf Barjaktarević
- Zamjenik načelnice Općine Cetingrad Osman Mušić
- Ravnatelj Opće bolnice Karlovac prim. dr.sc. Ervin Jančić
- Načelnik postaje granične policije Maljevac Željko Magdić


Učenici islamskog vjeronauka rekli su nekoliko bitnih stvari vezano za hidžru, a nastupio je i KUD bošnjačke zajednice Preporod iz Busovače.

MALJEVAC6

Osim gostiju nazočnima su se obratili i profesor Abdulah Imširević i domaćin skupa Admir efendija Muhić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac.

MALJEVAC9

(cazin.net/Photo by Ljilja Vengert, copyright Topnet Topusko)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 01/10/2017 - 21:19

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top