Obilježavanje 73. godišnjice stradanja na Bleiburgu nije prošlo bez nacionalističkih ispada

Svetom misom koju predvodi zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić na Bleiburškom polju u Austriji počela je komemoracija kojom se obilježava 73. godišnjica masovnog stradanja civila i vojnika nacističke NDH. Skup nije mogao proći bez ustaških obilježja i nacionalističkih ispada.

Obilježavanje je počelo molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega je procesija otišla prema Bleiburškom polju. Tu se već okupilo mnoštvo sudionika službene komemoracije, koja je počela u 12 sati, kako bi obilježili stradanje više desetina hiljada hrvatskih civila i vojnika poražene pronacističke NDH.
 

Napadnuti novinari

Nakon mise, sudionici okupljanja u Bleiburgu uputili su se prema Bleiburškom polju gdje se održavala središnja komemoracija. Ispred ulaza su napali novinare. Prvi je napadnut slovenski snimatelj kojem su dvojica mladića počela prigovarati jer snima okupljanje. Jednako je prošao i Indexov snimatelj koji se nalazio u blizini.

S druge strane, stotinjak aktivista iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije okupilo se kako bi prosvjedovali protiv komemoracije desecima hiljada hrvatskih civila i vojnika poražene pronacističke NDH stradalih u poraću, jer ga smatraju "ustaškim dernekom".

Aleksandar Dolić, predstavnik Radničke fronte, kazao je da je došao podržati lokalne napore da se zabrane ustaški i općenito fašistički "derneci" na Bleiburgu, a potporu želi dati jer fali "internacionalističke solidarnosti među drugovima i drugaricama".

"Protivimo se tome da se na takvim skupovima širi ustaška, tj. fašistička ideologija i stoga pozivamo na potpunu zabranu tog skupa. To je nedopustivo", kazao je Dolić, prenosi Jutarnji.hr.

Ovogodišnja komemoracija održavala se uz značajniji angažman austrijskog redarstva kojem je pomagao i određeni broj pripadnika hrvatske policije, kao i redari Počasnog bleiburškog voda. Prisutni su također bili djelatnici austrijskog državnog Ureda za strance, kako bi se spriječila bilo kakva ustaška ili nacistička ikonografija.

No, sudeći prema fotografijama koje stižu iz Bleiburga, i ove je godine bilo pojedinaca sa spornim obilježjima pa su tako neki nosili majice s pozdravom "Za dom spremni", a na jednoj od njih je bila i slika Joea Šimunića kako na stadionu predvodi taj poklič, zbog čega je bio i kažnjen.
 

Dragan Čović na obilježavanju

Komemoraciju organizira Počasni bleiburški vod (PBV) u suradnji s Ravnateljstvom dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu te Hrvatskom katoličkom misijom u Klagenfurtu, koja prirema liturgijski dio komemoracije. Održava se po pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i supokroviteljstvo Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković pozdravio je sve okupljene na Bleiburškom polju u Austriji te naglasio važnost pokroviteljstva Hrvatskog sabora. "Toga ću se čvrsto držati da iskažemo pijetet prema žrtvama i osudimo zločine počinjene iz mržnje", rekao je i nastavio:

"Okupili smo se da se poklonimo žrtvama strašnih zločina, da izrazimo svoje saosjećanje. Počinitelji nikad nisu dovedeni pred sud pravde, zato ovako odajemo počast žrtvama, ali i preživjelima i njihovim obiteljima čija se svjedočenja ne smiju zaboraviti. Prisjećamo se teškog poglavlja hrvatske povijesti - razdoblja u kojem je nestao čovjek, dostojanstvo i sloboda. Nakon fašističkih zločina komunistička je vlast na Bleiburgu osmišljenim zločinima nad hrvatskim narodom utrla put totalitalirizmu. Desetljećima hrvatski je narod bio talac totalitarnog komunističkog režima i fizičkog i psihičkog terora. To je naša povijest, teška i bolna", rekao je Jandroković, prenosi Jutarnji.hr.

Na skupu je prisutan predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković kojeg su okupljeni pozdravili pljeskom, ali i uz pokoji zvižduk, te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske je ministar državne imovine Goran Marić, a predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Na komemoraciji su i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, zastupnici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović te tajnik Hrvatskoga sabora Davor Orlović.