Obilježen 31. Maj i Dan bijelih traka i zločina na mostu Vrpolje - Nikad zaboraviti!

Obilježavnje
Nikad zaboraviti! Zločini počinjeni u maju 1992. godine vječna opomena.

U sanskim selima Hrustovo i Vrhpolje se obilježeva 28. godišnjica od početka napada srpskih snaga na ovaj dio sanske općine i stradanja civilnog stanovništva. S ovog dostojanstvenog događaja svake godine upućuje se poruka da se zločini nikada ne smiju zaboraviti i da njihovi naredbodavci i počinioci moraju biti privedeni licu pravde.

Dostojanstvenom obilježavanju zajedno sa porodicama su prisustvovali Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika Cazin i Sanel Zulić, predsjednik MZ Stijena.

Kraj maja i početak juna 1992. godine crnim slovima su upisani u historiju Sanskog Mosta. Prije 28 godina počeo je crni i krvavi period za Bošnjake iz Hrustova, Begića, Kenjara i ostalih zaseoka ove mjesne zajednice, te susjedne Mjesne zajednice Vrhpolje.
Tu je poginuo i Hepić Rame Ismet iz MZ Stijena.
Na tom području poginuo je i komandant prof. Murat Tatarević predhodno nanijevši gubitke neprijateljskoj agresorskoj vojsci.

Tog 31. maja 1992. godine JNA i paravojne formacije SDS-a počinju dugoplanirani napad na ovaj dio sanske općine. Počinje ubijanje, progon, a zatim pljačkanje i palenje kuća.

Na kućnim pragovima je ubijeno 188 nevinih mještana, među njima veliki broj žena, djece i staraca.