Obilježen Dan USK-a - Premijer Ružnić: Bili smo prvi Kanton u ratu, postanimo to i u miru (VIDEO)

U hotelu Kostelski buk u Bihaću, sinoć je održana svečana akademija povodom 24. godišnjice formiranja Unsko-sanskog kantona. U prazničnoj atmosferi obilježena je godišnjica formiranja prvog Kantona u Federaciji BiH. Također, predstavnici kantonalne vlasti i svi prisutni prisjetili su se onih koji su dali život za ostvarenje ove ideje i odbrane ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Na konstituirajućoj sjednici 27. maja 1995. godine bila je prisutna i državna delegacija na čelu sa tadašnjim ministrom vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine, dr. Irfanom Ljubijankićem, koja je poginula samo dan kasnije kada je oboren helikopter kojim su se vraćali u Zagreb od strane tzv. Vojske Republike Srpske Krajine. 

Premijer Unsko-sanskog kantona, Mustafa Ružnić, ovom prilikom govorio je i o budućnosti Kantona, istaknuvši kako je bitno završiti započete reforme u obrazovanju i zdravstvu, te donijeti prijeko potrebne zakone o državnoj službi i javno-privatnom partnerstvu, koji će između ostalog, pomoći USK da se vrati na prvo mjesto u Federaciji, što je on po osnivanju svakako i bio. 

U videu USKinfo.ba pogledajte cijelo obraćanje premijera Ružnića.