Međunarodni dan prve pomoći obilježili su i cazinski volonteri

Da je prva pomoć jedna od temeljnih aktivnosti kojima se bavi Crveni križ to itekako dobro znamo.

Svjetski dan prve pomoći, koji se tradicionalno obilježava svake druge subote u mjesecu septembru su obilježili i mladi volonteri Crvenog križa iz Cazina. Ova subota je u većini gradova i općina u Bosni i Hercegovini bila prepoznatljiva po "malim crvenim" volonterima, koji su, svaki na svoj način dali doprinos prilikom obilježavanja ovog značajnog datuma.

 

Image

 

Cazinski volonteri su bili posebno kreativni te su već od ranih jutarnjih sati boravili u prihvatnom centru za migrante u Sedri. Dan su započeli druženjem sa mališanima koji borave u centru, i uz igru i zabavu su ih i učili korisnim stvarima vezano za prvu pomoć. Nakon toga je održana pokazna vježa za sve zainteresirane migrante koji borave u Sedri. Uz realističan prikaz povreda, isplaniran scenario i veoma dobru glumu markiranata, migranti su mogli naučiti kako pomoći osobama ukoliko bi se zadeseli u nekoj situaciji gdje je takva pomoć potrebna.

Image

Na vježbi su prikazane slijedeće povrede: opekotine na podlakticama, srčani udar nakon kojeg osoba ostaje bez vitalnih funkcija, razderotine praćene jakim krvarenjem, iščašenje skočnog zgloba, pneumotoraks te modrica na oku nastala nakon tuče.

Ono što je migrantima, posebno mališanima, privuklo najviše pažnje jeste oživljavanje čovjeka, tj. reanimacija te je nakon izvendene pokazne vježbe veliki broj njih i sam želio dodatno da nauči postupak reanimacije te su uz pomoć volontera to itekako savladali.

Bitno je istaći da su ovakve akcije od velike važnosti za sve građane, te će volonteri nastaviti sa provođenjem istih i u narednom periodu.

 

Image
Image