Čavnik-Bugar: Obilježena 24. godišnjica herojske akcije boraca 5. korpusa (VIDEO)

U organizaciji Savjeta Mjesne zajednice Izačić i podršku Gradske uprave Bihaća, obilježena je 24. godišnjica vojne akcije Armije RBiH u kojoj je ratne 1995. godine oslobođen Bugar.

Dvadeset četiri godine poslije, učesnici ove vojne operacije, predstavnici gradskih vlasti, boračkih udruženja, te mještani okolnih naselja okupili su se ispred spomen obilježja kako bi evocirali uspomene na sve borce koji su poginuli u ovoj oslobodilačkoj akciji Petog korpusa Armije, kako prenosi RTV USK. 

Prije tačno 24 godina jedinice 502. Viteške brigade 5. Korpusa oslobodile su rejon Bugara i Čavnika. Neutralizacijom neprijateljskih jedinica sa ovih prostora uklonjena je velika opasnost za mještane naselja Vikići, Izačić i samog grada Bihaća.

Tim je povodom ispred spomen obilježja položeno cvijeće i proučena Fatiha u znak sjećanja na poginule u oslobodilačkoj akciji.
Između ostalog, istaknuto je da i danas okupljeni mještani i građani Bihaća sa ovog mjesta šalju jasnu poruku da se herojstva boraca 5. korpusa nikada neće zaboraviti.

Kao što je danas kazano, ova akcija stvorila je pretpostavke za bolju odbranu grada i pokazala da 5. korpus neće biti poražen i dala naznake da će se već iste godine na ljeto krenuti u oslobađanje Bosne i Hercegovine od agresora.