Obilježena 24. godišnjica oslobađanja Vedrog Polja i gradskog vodovoda

U organizaciji braniteljskih udruženja HVO-a Regije Bihać danas je obilježena 24. godišnjica oslobođenja Vedrog Polja i gradskog vodovoda.

Na prijemu upriličenom kod bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića, ratni komandanti i učesnici oslobodilačke akcije 5. korpusa Armije R BiH  i HVO Regije Bihać istakli su da je prvom oslobodilačkom akcijom u ratnoj 1995. godini neprijatelju naneseni značajni gubitci, a narodu Bihaćkog okruga osnažen moral u borbi koja će u augustu 1995. godine rezultirati deblokadom, a kasnije i oslobodilačkim akcijama.

Prema riječima ratnih komandanata Senada Šarganovića, Hamdije Abdića i Franje Grgića, zahvaljujući zajedničkoj i koordiniranoj akciji HVO Regije Bihać i 5. korpusa Armije RBiH 14. janura 1995. godine oslobođeno je Vedro Polje, prostor oko aerodroma Željava i gradski vodovod, a neprijatelj je udaljen i od bolnice koja je bila žila kucavica svih godina rata.

„Početak ratne 1995. godine za tadašnji Bihaćki okrug bio je izuzetno težak u vojničkom i svakom drugom smislu i upravo je zajednička akcija oslobađanja Vedrog Polja pokazala neprijatelju da Bihać neće pasti i od ove akcije pa do kasnijih akcija deblokade i oslobađanja Armija R BiH je imala inicijativu na frontu. Raduje činjenica da se ove i slične bitke i danas 24. godine poslije obilježavaju i to će se činiti i u narednom periodu jer imamo se čime ponositi, a to je časna i herojska borba“- kazao je gradonačelnik Šuhret Fazlić.