Obilježena 27. godišnjica „Bitke na Prehulji“

U sklopu obilježavanja ove godišnjice održan je čas historije i položeno cvijeće na spomen-obilježju Prehulja, položeno je cvijeće i proučena Fatiha na centralnom spomen-obilježju šehidima ispred Osnovne škole “Hilmi ef. Šarić” Tarčin te na mezaru rahmetli Tufo Refika, pukovnika ARBiH.

Ogroman je značaj bitke na Prehulji koju su 13. maja 1992. godine izvojevali patriote nad srbočetničkim agresorom i ogroman je značaj prostora Ivan-sedla za opstanak Bosne i Hercegovine. Ovo je rečeno danas u selu Trzanj na šehidskom spomen-obilježju gdje je obilježena 27. godišnjica „Bitke na Prehulji“. U strategijama generala JNA koji su planirali zauzimanje Bosne i Hercegovine u kratkom roku stoji da je ključ pokoravanja Bosne zauzimanje greda Ivan-sedla, Igmana i Vlašića. Upravo iz tog razloga „Bitka na Prehulji“ bila je jedna od najznačajnijih za opstanak Bosne i Hercegovine.

Delegacije Općine Hadžići i boračkih udruženja položile su cvijeće i proučile Fatihu te se sa posebnim nijetom sjetile poginulih: Alibašić Mirsada, Čekrlija Mensura, Čekrlija Vejsila, Alibašić Edina, Fišo Nijaza, Fišo Arnesa, Čekrlija Eldara, Šabović Abida, Nikšić Rusmira i Tufo Atifa. Selo Trzanj je u toku agresije na BiH dalo 10 šehida od kojih su četvorica odlikovana najvišim ratnim priznanjima ARBiH i MUP-a RBiH.

U sklopu obilježavanja ove godišnjice održan je čas historije i položeno cvijeće na spomen-obilježju Prehulja, položeno je cvijeće i proučena Fatiha na centralnom spomen-obilježju šehidima ispred Osnovne škole “Hilmi ef. Šarić” Tarčin te na mezaru rahmetli Tufo Refika, pukovnika ARBiH. Organizatori manifestacije su Udruženje “Veterani policije SJB Hadžići” i Općina Hadžići.