Obilježena 27. godišnjica stradanja šestero djece na Alipašinom Polju

Alipašino
U znak sjećanja na žrtve masakra koji se prije 27 godina desio na Alipašinom Polju, danas su roditelji i porodice ubijene djece, kao i brojne delegacije na mjestu stradanja položili cvijeće i vijence te odali počast žrtvama agresije na BiH.

 

Tog kobnog dana granata koja je pala među djecu na Alipašinom Polju dok su se sankali u svojoj ulici ubila je šest najmlađih građana Sarajeva, a isto toliko ih je tog dana bilo i ranjeno.

 

Na Alipašinom polju tada su ubijeni: Indira Brković (12 godina), Jasmina Brković, (pet godina), Mirza Dedović (osam godina), Danijel Jurenić (11 godina), Nermin Rizvanović (13 godina) i Admir Subašić (osam godina).

 

Uime Kantona Sarajevo cvijeće je položio ministar kulture i sporta u Vladi KS Samir Avdić koji je naveo da svake godine obilježimo godišnjicu tog zločina i sa tugom se sjetimo naših malih sugrađana, ali i svih ostalih žrtava koje su ubijene u toku agresije na grad i državu.

Podsjetio je da je za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu osudio komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stanislava Galića na kaznu doživotnog zatvora. Njegovog nasljednika Dragomira Miloševića Sud je osudio na 33 godine zatvora. Na kaznu doživotnog zatvora osuđen je i komandant Glavnog štaba VRS Ratko Mladić.

 

On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat "koji je imao za cilj širenje terora među civilnim žrtvama Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja", navedeno je u presudi.

 

Ministar Avdić poslao je poruku da se takvi zločini nikada i nikome više ne ponove, da sva djeca svijeta trebaju imati sretno i bezbrižno djetinjstvo, jer ona nisu samo djeca nego i stubovi na kojima se gradi budućnost svake zemlje.

 

Na mjestu stradanja danas su cvijeće položili i počast žrtvama odali predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, delegacije Grada Sarajeva i Općine Novi Grad, kao i savjeti MZ Alipašino Polje C1 i C2, općinske organizacije SDA Novi Grad, OŠ "Meša Selimović", te predstavnici Pokreta "AntiDayton".