Obilježena 29. godišnjica formiranja 105. motorizovane brigade Armije Republike BiH

armija
Bilal Dedić iz Osnovne škole "Hasan Kaimija" je pročitao prisutnima svoj prvonagrađeni literarni rad na temu 105. motorizovane brigade

Kod spomen-obilježja Mala kula na Grdonju danas je održana centralna manifestacija obilježavanja 29. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine u čijim redovima je bilo oko 7.000 boraca, od kojih je 317 poginulo, a 2.000 ranjeno.

Odata počast šehidima i poginulim borcima

Članovi porodica i prijatelji, bivši borci 105. motorizovane brigade, predstavnici Općine i Općinskog vijeća Centar i boračkih udruženja, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali su počast šehidima i poginulim borcima.

Uime Općine Centar cvijeće su položili i počast odali načelnik Srđan Mandić, dopredsjedavajuća Ira Adilagić i vijećnici Samir Fazlić i Velija Katica.

Na početku manifestacije Asim Smajlović, pripadnik i član Sekcije 105. mtbr, preuzeo je ratnu zastavu brigade koju su članovi Udruženja maloljetnih boraca donijeli od Skenderije preko Špicaste stijene do Grdonja, trasom kojom su se nekada kretali pripadnici ove slavne brigade.

Osigurati stabilnu BiH

Načelnik Mandić je kazao da su nas heroji koji su dali život za odbranu države Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva obavezali da zbog generacija koje dolaze osiguramo stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu.

- Svi borci u 105. motorizovanoj brigadi, a posebno oni koji su dali svoj život za odbranu države BiH i našeg Sarajeva, su nas zadužili da nastavimo dalje. Zadužili su nas da budućim naraštajima nakon stoljeća ratova obezbijedimo barem jedno stoljeće mira - naglasio je načelnik Mandić.

U nastavku svečanosti Bilal Dedić iz Osnovne škole "Hasan Kaimija" je pročitao prisutnima svoj prvonagrađeni literarni rad na temu 105. motorizovane brigade, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.