Obilježena 29. godišnjica masakra na Alipašinom Polju: Agresorska granata ubila šestero građana, od toga troje djece

asd
Ubijeni su Samir Ibrahimagić, Enes Muharemović, Adnan Mušanović, Zoran Drndelić, Rasim Šaškić i Željko Lovrić

Na Trgu ZAVNOBiH-a kod brojeva 10-12, u naselju Alipašino Polje, danas je obilježena 29. godišnjica masakra. Granatama ispaljenim sa agresorskih položaja vojske Republike Srpske, iz pravca Nedžarića, ubijeno je šest građana, od kojih troje djece. Najstarije dijete imalo je 15, a najmlađe sedam godina.

UČENICI

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i učenjem Fatihe članovi porodica i prijatelji ubijenih, delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, Općinskog vijeća, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995, Savjet Mjesne zajednice Alipašino Polje B-2 su odali počast ubijenim građanima.

Obilježavanju godišnjice masakra prisustvovali su i učenici OŠ “Fatima Gunić”, koju su pohađala dvojica ubijenih dječaka, dok je najmlađi među njima trebao da krene te godine u prvi razred.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkopljenog Sarajeva 1992-1995, podsjetio je da se na ovom mjestu dogodio jedan od mnogobrojnih zločina počinjenih nad građanima Sarajeva tokom agresije na BiH.

- Ovdje smo kao i svake godine da obilježimo ovu godišnjicu, da čuvamo uspomenu na stradale, da čuvamo istinu od zaborava i da na taj način njegujemo kulturu sjećanja zbog mladih i budućih generacija, kazao je Grabovica.

MEMORIJA SJEĆANJA

Tajib Delalić, pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, također je naglasio kako stariji trebaju prenijeti važnost ovih događaja na djecu.

- Mora se gajiti memorija sjećanja, moraju se pamtiti ovakvi datumi. Mi moramo nastojati da se historija 1992-1995. ili agresija na državu Bosnu i Hercegovinu stavi u udžbenike, kazao je Delalić.

Na jučerašnji dan 1992. ubijeni su Samir Ibrahimagić, Enes Muharemović, Adnan Mušanović, Zoran Drndelić, Rasim Šaškić i Željko Lovrić.