OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA OSNIVANJA PATRIOTSKE LIGE BIH

.
Povodom obilježavanja 31. godišnjice osnivanja Patriotske lige Bosne i Hercegovine (PL BiH) u Domu policije u Sarajevu danas je održana Radno-svečana akademija u organizaciji Saveza udruženja boraca Patriotske lige BiH.

Pripadnici Patriotske lige BiH prvi su stali u odbranu, prihvatajući tako prvi udar nadolazeće agresije na međunarodno priznatu državu BiH, nakon čega je uslijedilo formiranje Teritorijalne odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Saveza udruženja boraca Patriotske lige Bosne i Hercegovine Sulejman Vranj je kazao da je povodom obilježavanja 31. godišnjice osnivanja PLBiH danas odana počast poginulim borcima i položeno cvijeće na spomen-obilježjima, uključujući i Šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

On je kazao da je danas održana i Izvještajna skupština na kojoj je bilo govora o aktivnostima Saveza u protekloj godini.

  • Slijedi akademija na kojoj će također biti govoreno o ulozi Patriotske lige i problematici s kojom se ona suočava. Ova akademija ima svoj radni i svečani karakter – rekao je Vranj.

    Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović istakao je da su osnivanje Patriotske lige, kao i Zelenih beretki i Teritorijalne odbrane bili izuzetno važni koraci s obzirom da su svjesne patriote počele da se organiziraju za otpor prije početka agresije na BiH. Dodao je da su se te grupe poslije inkorporirale u Armiju Bosne i Hercegovine.

  • Kultura sjećanja i ovakve akademije su ozbiljna praksa, jer narod koji nema historiju nema ni svoju budućnost. Kultura sjećanja treba biti sistemski uređena, da uđe u kurikulume predmeta historije. Da časove historije ne moramo održavati na raznim obilježavanjima, već da djeca to uče iz udžbenika i znaju šta se to dešavalo 91, 92, 93, 94. i 95. godine. Kultura sjećanja je jedan od najznačajnijih segmenata u poslijeratnom periodu kojem ćemo posvetiti više pažnje u budućnosti – rekao je Osmanović.

 

Foto:Hayat.ba

.
Izvor: