Obilježeno 120 godina Gradske džamije u Velikoj Kladuši

.

 

Danas je povodom obilježavanja 120 godina od otvorenja velikokladuške Gradske džamije organizirana svečanost posvećena ovom jubileju. Svečanosti, koja je održana u haremu džamije, prisustvovao je  veliki broj vjernika te zvaničnika iz vjerskog i javnog života.

Prvi je za govornicu stao Ismet ef. Mustedanagić, Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Velika Kladuša. On je poselamio sve prisutne i zahvalio im što su izdvojili vrijeme da uveličaju ovaj veliki događaj. Podsjetio je na značaj ove džamije, jedine od šest džamija sa  područja Velike Kladuše koje spadaju u nacionalne spomenike, a koja i danas služi za potrebe vjernika.

” Od svečanog otvorenja 1901. godine pa do danas ova džamija je svjedočila brojnim historijskim  događajima, a izgledom i položajem je nepromijenjena i daje glavni pečat centralnom gradskom trgu u Velikoj Kladuši. Ova džamija ima posebno mjesto u srcu svakog vjernika i Kladuščanina, i naša je obaveza da je sačuvamo za generacije koje dolaze”, dodao je ef. Mustedanagić.

Glavni imam Gradske džamije, Edin Mehić je u prigodnom govoru govorio o važnosti očuvanja džamija koje su nam u amanet ostavile ranije generacije. Istakao je  da su Kladuščani jako vezani za ovu džamiju, koja je ukras i zaštitni znak Velike Kladuše.

“Gradska  džamija ponosno stoji  već 120 godina, uči nas identitetu, vraća u prošlost i djeluje odgojno na buduće generacije. Njena historija obavezuje nas da i dalje budemo ustrajni u očuvanju naše vjere, običaja i kulture”.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je kazao da mu je zadovoljstvo stojati na mjestu gdje je prije više od stoljeća upriličeno otvorenje ove džamije, te da je ona kroz svoje postojanje uvijek slala poruke mira i suživota na ovim prostorima.

U okviru programa, uručene su i prigodne zahvalnice zaslužnim džematlijama i ostalim dobrotvorima koji su doprinijeli tome da Gradska džamija i dalje sjaji punim sjajem.