Obilježena godišnjica otkrivanja masovne grobnice

Prije 17 godina je pronađena masovna grobnica u prirodnoj jami Tihotina iz Bihaća.

Samo zato što su bili Bošnjaci i Hrvati, 53 osobe su 1992.godine ubijene na zvjerki način a potom bačeni u prirodnu jamu nadomak Bihaća-Tihotinu. Ubijeni su bili sa područja Ljutočke doline, odnsono sela Orašac, Kulen Vakuf, Klisa, Ćukovi i Golubić.

Danas su se porodice žrtava, skupa sa predstavnicima gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti okupili na Tihotini, te se prisjetili ubistava nevinih početkom rata 1992.godine.

„Jama Tihotina bolno je sjećanje na građane Ljutočke doline i Bihaća, jer su tijela 53 žrtve, od kojih je 51.identificirano, ubijeni na zvjerski i brutalan način, samo zato što su bili druge vjere i nacije“, čulo se u današnjem obraćanju gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, Ermina Zulića-ministra za boračka pitanja u Vladi USK-a, te Hamdije Abdića, federalnog zastupnika.

I ove godine održan je pješački pohod od Pritoke do jame Tihotina, a planira se uz podršku bihaćke Gradske uprave i MZ Pritoka izgradnja turbeta u krugu džamije Pritoka, koje će svjedočiti nevino ubijenim i bačenim u Tihotinu.