Objašnjeno šta će značiti snižavanje cijene rominga mobilnih usluga između Zapadnog Balkana i EU

B
Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu je objasnila šta će značiti snižavanje cijene rominga mobilnih usluga između Zapadnog Balkana i Evropske unije, koje je najavljeno za oktobar ove godine.

Prema njenim riječima, to će značiti da će stanovništvo Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo) i EU moći koristiti mobilni internet po cijenama koje su u prosjeku na nivou regiona, barem za trećinu niže od onoga što trenutno plaćaju u okviru različitih paketa, dodataka i slično.

No, u intervju za kosovski portal Zeri je napomenula da je riječ o složenom procesu oko kojeg se još pregovara.

"Ono što je najavljeno prošle sedmice se odnosi na dogovor koji su postigli operateri iz EU i sa Zapadnog Balkana u pogledu najviše cijene jednog gigabajta u romingu, koja će se primjenjivati od oktobra ove godine. Najviša cijena predstavlja gornju granicu, odnosno maksimalan iznos maloprodajne cijene za prijenos podataka u romingu, koju će telekom operateri nuditi klijentima, odnosno građanima našeg regiona i EU", objasnila je Bregu.

Ukazala je da je 38 telekom operatera Zapadnog Balkana i EU dio ovog sporazuma te je poručila da su ostali operateri dobrodošli. Istakla je o kakvom je sporazumu riječ.

"Oni imaju svoje pakete i cijene, neki niže, neki više, a neki od njih iz EU u svojim paketima imaju cijenu od 500 eura po gigabajtu. Uobičajene cijene su čak i više i dosežu vrtoglavih 21.000 eura po gigabajtu. Činjenica da je 38 operatera u sklopu pregovora, a poštujući svoje poslovne planove, ali i poziv političkog nivoa, dogovorilo poštenu jedinstvenu maksimalnu gornju granicu cijene od 18 eura po jednom gigabajtu je velika stvar, čak i ako će neki cijene više sniziti od drugih", najavila je.

Bregu je podsjetila da se cijene razlikuju od jednog do drugog operatera te da se svaki od njih treba prilagoditi.

Cijena

Na pitanje da li će korisnika sa Zapadnog Balkana u EU jedan gigabajt koštati 18 eura, odgovorila je da to neće biti slučaj.

"Ne znači. To samo znači da od oktobra ove godine gornja granica cijene, odnosno maksimalna cijena po jednom gigabajtu koju operateri budu nudili ne može premašivati 18 eura. Potom, 2026. godine, ova najviša cijena će biti snižena na 14 eura, odnosno na devet eura 2028. Očekujemo da za građane našeg regiona cijena u prosjeku bude niža za najmanje jednu trećinu od postojeće", naglasila je.

Navedenim sporazumom, kako je kazala, utjecat će se na tržište i dovesti do značajne konkurencije među onima koji su dio deklaracije, ali i među onima koji to još uvijek nisu.

"Utjecat će se čak i na one čije cijene su trenutno niže od dogovorenih maksimalnih cijena. Zbog pravila i zakona o poštenoj tržišnoj konkurenciji operateri ne mogu pregovarati o cijenama koje nudi svaki pojedinačni operater", dodaje.

Očekuje od telekom operatera da održe obećanje i omoguće povoljnije usluge sa znatno nižim cijenama rominga. Bregu je također podsjetila da je spomenuta deklaracija, odnosno sporazum potpisan prošle godine u Tirani.