Objavljen film "Identitet" koji se snimao u Cazinu: Tužna priča o bivšem borcu A RBiH

Dugo iščekivani dokumentarni film “Identitet” čiji je režiser Mirsad Ademović, a koji je premijerno predstavljen u Sarajevu i Cazinu, odsad je dostupan i na YouTube kanalu.

Pored Sarajeva i Cazina, film je tokom prošle godine bio predstavljen i publici u Dublinu, Rimu, Budimpešti, Londonu i Amsterdamu.

O filmu

"Identitet" je priča o bivšem borcu ARBiH koji je tokom rata ostao bez porodice, kuće i ličnih dokumenata, a nakon rata, 22 godine provodi u šupi bez ikakvih primanja.

Iako je nekoliko puta ranjavan, ipak je pokazao istinski patriotizam, nije htio da napusti armiju i služio je do Daytonskog Mirovnog Sporazuma 1995.

Nakon što je demobilisan, činilo se da je pronašao svoj novi dom, međutim, zbog sistema kako međunarodne tako i domaće birokratije, godine provodi u šupi bez ikakvih primanja i ograničen kretanjem na malom prostoru.

Godinama je umjesto za odlikovanja koje je zaslužio tokom rata, borio se za svoja temeljna ljudska prava, prije svega prava da živi kao čovjek.

Kompletna rekonstrukcija događaja snimana je u mjestima Tržačka Raštela, Ambulanta Mutnik, Krivaja i Ćoralići, a najveći dio posla iznijeli su upravo Cazinjani: Šefik Ćizmić, Hase Žunić, Dejan Samardžić, Asmir Murić, Amel Muhamedagić, Okan Hirkić i mnogi drugi.

Film je nastao 2016. godine tokom diplomskog rada na studiji režije. Svrha studije bila je potražiti kako se dejtonski mirovni sporazum odražava na bivšeg borca A RBiH koji je tokom rata u BiH i Hrvatskoj ostao bez porodice, kuće i ličnih dokumenata.

S kojim se poteškoćama susreće, kako provodi svoje vrijeme i kako se to odražava na njegov život te na njegovu (ne)motivaciju i planove o budućnosti.

"Odabrano je tri ključna istraživačka pitanja koja vode studiju koju je istraživač približio s transformativnog svjetonazora, što znači da je cilj bio da rezultati istraživanja proizlaze iz akcijskog plana koji bi unaprijedio život ovog napaćenog čovjeka. Hvala učesnicima i saradnicima!", poručio je režiser filma, Mirsad Ademović.

Film koji nosi snažnu poruku možete pogledati na linku ispod.