Objavljen javni poziv: Vlada FBiH ponovo traži zgradu za trajni smještaj

U dnevnoj štampi danas je objavljen javni poziv za prikupljanje ponuda za kupovinu zgrade za trajni smještaj Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

U dnevnoj štampi danas je objavljen javni poziv za prikupljanje ponuda za kupovinu zgrade za trajni smještaj Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH navela je kako su za potrebe trajnog smještaja Vlade FBiH zainteresovani za kupovinu poslovnog prostora na području dviju gradskih općina u Sarajevu i to općina Novo Sarajevo i Centar u bruto površini do najmanje 24.000 metra kvadratnih. 

Kao uslov za izbor prihvatljive ponude traži se da je ponuđeni poslovni prostor jedinstvena cjelina u vlasništvu ili suvlasništvu ponuđača (fizičke ili pravne osobe) i da je ponuđeni prostor na zadovoljavajući način infrastrukturno opremljen (voda, struja, kanalizacija, pristupni putevi i sl.). 

Vlada FBiH traži i da je ponuđeni poslovni prostor namjenski izgrađen za potrebe uredskog poslovanja, udaljen od ulice Zmaja od Bosne najviše 350 metara te povezan s istom ulicom odgovarajućom saobraćajnicom (dvosmjerni saobraćaj s četiri trake), zatim da u neposrednoj blizini objekta postoji mogućnost rješenja saobraćaja u mirovanju putem osiguranja odgovarajućeg broja parking mjesta za motorna vozila, da je ponuđač spreman prihvatiti obročnu otplatu cijene u roku od tri godine i da je ponuđeni poslovni prostor useljiv u roku od 90 dana od dana plaćanja cijene. 

Rok za dostavljanje ponuda je 30. juni 2018. godine, a s izabranim ponuđačem u skladu sa zakonom bit će zaključen ugovor o kupoprodaji ponuđenog poslovnog prostora nakon donošenja odluke Vlade FBiH o njegovom izboru kao najpovoljnijeg ponuđača.

Inače, Vlada Federacije BiH ranije je bila smještana u zgradi Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Alipašinoj ulici, nakon čega je "preselila" u zgradu Energoinvesta, odnosno na adresu Hamdije Čemerlića 2.

Prema ugovoru, federalni organi vlasti će od 1. marta 2018. godine do 31. decembra 2018. godine plaćati Energoinvestu zakupninu od 17,55 KM po metru kvadratnom, s uračunatim PDV-om, što za ukupno 2.054 kvadratna metra prostora mjesečno iznosi 36.047,70 KM.